Marsaeigis Marse rado polietileno gabalą

Marsaeigis „Curiosity“ Raudonosios planetos paviršiuje rado paslaptingą objektą, panašų į polietileno plėvelę. Dėl keisto radinio netgi keletui dienų sustojo Marso grunto pavyzdžių rinkimo darbai. Tačiau objektas greičiausiai tėra medžiagos gabalas, atitrūkęs nuo marsaeigio. Taip teigia NASA mokslininkai, ištyrę objekto nuotraukas. Tiesa, kol paslaptingasis objektas nebus ištirtas laboratorijoje, negalima užtikrintai teigti, kas iš tiesų tai yra, ir kad tai tikrai atskrido iš Žemės.

Nedidelį ir paslaptingą objektą „Curiosity“ rado spalio 7-ąją, kapstydamas gruntą mėginiams.<br>NASA
Nedidelį ir paslaptingą objektą „Curiosity“ rado spalio 7-ąją, kapstydamas gruntą mėginiams.<br>NASA
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 17, 2012, 3:53 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:17 AM

Nedidelį ir paslaptingą objektą „Curiosity“ rado spalio 7-ąją, kapstydamas gruntą mėginiams. Tuo pat metu, kaip jau įprasta, „Curiosity“ fotografavo ir save dirbantį. Vienoje iš nuotraukų į objektyvą pakliuvo samtelis su smėliu, paties aparato dalis ir nedidelis Marso paviršiaus plotas. Gavę nuotrauką specialistai Žemėje atkreipė dėmesį į ryškų objektą nuotraukos apačioje, panašaus dydžio, kaip aplink esantys akmenys.

Radinys taip nustebino mokslininkus, kad netgi buvo nuspręsta pakeisti marsaeigio darbo grafiką. Užuot ėmus naujus mėginius, jam buvo liepta padaryti naujų, detalesnių keistojo objekto nuotraukų.

Parinkęs tinkamą kamerą – jų marsaeigis turi 17, - „Curiosity“ nufotografavo paslaptingąjį objektą stambiu planu. Kameros MAHLI, esančios ant vienos iš „Curiosity“ „rankų“, padaryta nuotrauka paaiškino situaciją. Nuotraukoje matyti, kad objektas, spindintis saulėje nuotraukoje imant gruntą, yra polietileno arba panašios „vyniojimo“ medžiagos gabalas. Skutelio dydis – ne daugiau kaip 1,3 cm.

Mokslininkų manymu, labiausiai tikėtina, kad „Curiosity“ „prišiukšlino“ Marse nusileisdamas. Gali būti, kad polietileno gabaliukas nuplyšo nuo vieno iš trosų, kuriais marsaeigis leidosi ant Raudonosios planetos paviršiaus. Tiesa, visa tai – tik prielaidos. Kol gabaliukas neištirtas laboratoriškai, mokslinės fantastikos mėgėjai gali rasti kitų jo atsiradimo Marse paaiškinimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.