Raudoni plaukai – prisitaikymas prie apsiniaukusių orų

Raudonplaukiai dėl savo plaukų spalvos dažnai patiria patyčias ir dėl to keikia savo tėvų genus. Bet naujausi tyrimai rodo, kad už šią plaukų spalvą reikia kaltinti ne genus, o klimatą, rašo „Daily Mail“.

Raudonplaukiai patiria daugiau diskriminacijos, nei etninės mažumos.<br>123rf
Raudonplaukiai patiria daugiau diskriminacijos, nei etninės mažumos.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 9, 2012, 5:24 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:28 PM

Ekspertai mano, kad apsiniaukę Škotijos orai nulėmė tokią genetinę adaptaciją, kad būtų galima išnaudoti retas saulėtas dienas ir paskatinti vitamino D gamybą.

Alastairas Moffatas, vadovaujantis „ScotlandsDNA“ projektui, salo, jog niūrus Škotijos klimatas nulėmė, kad šioje šalyje gimsta tiek daug ugniaplaukių vyrų ir moterų.

Pasaulyje tik 1-2 proc. žmonių yra raudonplaukiai, bet Škotijoje jų skaičius gerokai aukštesnis – apie 13 proc. Škotijoje raudonus plaukus turi apie 650 tūkst. žmonių.

Mokslininkai tiria, kiek žmonių turi raudonų plaukų geną, ir ketina savo tyrimo rezultatus panaudoti, sudarydami Britų salų raudonplaukių žemėlapį.

„Manau, kad tai susiję su saulės šviesa. Mums visiems reikalingas vitaminas D, gaunamas iš saulės, bet Škotija yra debesuota, - sako mokslininkas. - Mus veikia Atlanto klimatas, todėl, kad galėtume pasiimti iš saulės tiek vitamino D, kiek tik įmanoma, mums reikalinga šviesi oda“.

Jeigu asmuo neturi raudonų plaukų geno, jam vis vien gali gimti raudonplaukiai vaikai, jeigu jo partneris tą geną turi.

Raudonus plaukus turi žmonės, turintys mutacijas lemiančioje 16 chromosomoje dvi recesyvinio geno kopijas. Nepaisant susirūpinimo, kad raudoni plaukai yra nykstantys, ekspertai sako, kad jie išliks dar daugybę kartų.

Britų Lygių galimybių politikos tyrimų centras išsiaiškino, kad, skaičiuojant vienam žmogui, raudonplaukiai patiria daugiau diskriminacijos, nei etninės mažumos.

Buvo atliktas eksperimentas, kuris parodė, kad „pretendentas su raudonais plaukais bus atmestas 7 kartus dažniau nei pretendentas su tamsiais plaukais ir 8 kartus dažniau nei su šviesiais plaukais“.

Psichologė Barbara McNulty, pati būdama raudonplaukė, sako: „Raudoni plaukai vis dar siejami su giliais kultūriniais stereotipais. Pavyzdžiui, moterys yra laukinės, karšto temperamento, o raudonplaukiai vyrai laikomi nepatraukliais ir apkiautėliais“.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.