Kazachstanas užsimojo atsiimti iš Rusijos Baikonūro kosmodromą

Kazachstanas nori atsiimti iš Rusijos šiuo metu jos nuomojamą Baikonūro miestą ir to paties pavadinimo kosmodromą, pareiškė Kazachstano kosmoso agentūros „Kazkosmos“ vadovas Talgatas Musabajevas. Pasak jo, šiuo metu tarp Rusijos ir Kazachstano vyksta derybos dėl laipsniško Kazachstano pusės atsisakymo nuo Baikonūro komplekso nuomos sutarties, sudarytos 1994 m., ir naujo „visaapimančios sutarties“ projekto sukūrimo, praneša newsru.com.

Baikonūro kosmodromą Rusija kol kas nuomojasi iš Kazachstano.<br>"Reuters" nuotrauka iš archyvo
Baikonūro kosmodromą Rusija kol kas nuomojasi iš Kazachstano.<br>"Reuters" nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2012, 1:50 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:04 PM

„Šiuo metu aptariama galimybė nutraukti Baikonūro miesto nuomos sąlygas, ir miestas gali būti perduotas į Kazachstano jurisdikciją“, - kalbėjo T. Musabajevas Kazachstano parlamente. Pasak jo, šis klausimas anksčiau niekada nebuvo keliamas.

Jis dar kartą pabrėžė, kad nuomos sutarties nutraukimas bus vykdomas laipsniškai. „Mes nesakome, kad iš karto nutrauksime nuomą – neįmanoma to padaryti vienu mostu, tai būtų bėda“, - sakė T. Musabajevas.

Pasak T. Musabajevo, pirmasis nuomos sutarties nutraukimo etapas būtų „Zenit“ komplekso paleidimo aikštelių, o taip pat Baikonūro miesto atsiėmimas iš Rusijos.

„Pirmasis etapas - „Zenitas“. Faktiškai tai dešinysis Baikonūro kosmodromo flangas, ebt tai jau savaime kosmodromas, kitos šalys neturi net tokio. Jeigu mes nutrauksime šio dešiniojo sparno nuomą ir įeisime ten jau kaip pilnateisiai dalyviai, tai bus didelis Kazachstano Respublikos žingsnis į priekį“, - kalbėjo T. Musabajevas.

Konkrečių terminų jis neįvardijo, aiškindamas tai Rusijos užsispyrimu.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.