Pro Žemę prašvilpęs asteroidas aptiktas vos prieš dvi dienas (video)

Gruodžio 11-ąją ypač arti Žemės praskriejo asteroidas – net perpus mažesniu atstumu, nei yra atstumas tarp Žemės ir Mėnulio. Asteroidas, pavadintas 2012 XE54, kurio skersmuo apie 40 metrų, praskrido tarp Žemės ir Mėnulio, 224,9 tūkst. km atstumu nuo mūsų planetos. Įdomiausia, kad NASA mokslininkai taip arti prie mūsų planetos priartėsiantį dangaus kūną užfiksavo tiktai prieš porą dienų, gruodžio 9-ąją.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 11, 2012, 2:00 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 5:18 PM

Vos paskelbus apie atrastą pro pat Žemę praskriesiantį asteroidą, interneto forumai sujudo diskutuoti apie majų kalendoriuje išpranašautą apokalipsę. Juolab, kad Vengrijos Segedo universiteto observatorija ir Japonijos Morijamos observatorija įvertino asteroidą kaip potencialiai pavojingą.

Vis dėlto asteroidas, arčiausiai Žemės pralėkęs apie 12 val. 10 min. Lietuvos laiku, apokalipsės nesukėlė. JAV Planetologijos instituto mokslininkas Pasquale Tricarico paskelbė, kad asteroidas 2012 XE54, praskriedamas palei Žemę, paklius į jos šešėlį ir įvyks retas reiškinys – asteroido užtemimas. Šį reiškinį Lietuvoje būtų buvę galima stebėti nuo 3 val. 22 min. iki 4 val. Lietuvos laiku.

Tačiau fantazijų apie apokalipsę tai neatšaldė. „Tai tik įrodo, kad apokalipsė gali įvykti per porą dienų – šis asteroidas rodo, kad laikas tarp jo atradimo ir pasiekimo Žemę yra labai trumpas. Asteroidą, atskriejantį iš Saulės pusės, labai sunku pastebėti“, - rašo vienas lunaticoutpost.com diskusijų forumo dalyvis.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.