Žemė Saulės superaudrai pasiruošti nespės

Galinga Saulės superaudra greičiausiai sugadins pačią įvairiausią elektroninę įrangą, sutrikdys ryšių sistemas – palydovinę ir automobilių navigacijos įrangą. Ir svarbiausia – smogs be perspėjimo. Karališkosios inžinerijos akademijos Londone ekspertai teigia, kad apie Saulės superaudrą bus įmanoma sužinoti tik likus 30 minučių iki jos pradžios, skelbia „The Independent“.

Saulės superaudra turėtų kilti artimiausiais metais.<br>AP
Saulės superaudra turėtų kilti artimiausiais metais.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 8, 2013, 4:56 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:03 AM

Žinoma, kad stipri Saulės superaudra, kurios metu temperatūra Saulėje gali padidėti iki 5,5 tūkst. laipsnių Celsijaus, smogs Žemei, tai neišvengiama. Mokslininkai jau anksčiau nustatė, kad audra gali kilti artimiausiu metu.

Saulės superaudros kyla maždaug kas 100-200 metų, pastarąjį kartą tai nutiko 1859 metais. Bet artėjanti audra – ypač pavojinga, kadangi šiuolaikinė visuomenė labai priklausoma nuo elektronikos, mobiliojo ryšio ir palydovų.

„Iš esmės mokslo pasaulis sutaria, kad Saulės superaudra tikrai kils. Reikia klausti ne „ar“, o „kada“, - teigiama Karališkosios inžinerijos akademijos pranešime. Ekspertai priduria, kad žmonijai neįmanoma tiksliai nuspėti, kada tokia audra smogs – esą kas įvyks, paaiškėja tik prieš pusvalandį.

Per pastaruosius metus tokių audrų jau galėjo būti – Saulės magnetinių audrų „žaibai“ tik per plauką (aišku, kosmoso masteliais) nepataikė į Žemę. O 1989 metais nedidelė Saulės audra išvedė iš pusiausvyros kelius svarbius elektros transformatorius Kanadoje – nemažoje šalies dalyje kuriam laikui dingo elektra.

Panašios Saulės audros 1956, 1972, 1989 ir 2003 metais smarkiai padidino radiacijos lygį Žemės atmosferoje.

Tiesa, ypač didelio pavojaus nėra. Mokslininkai mano, kad labiausiai tikėtina, jog tam tikri regionai – pavyzdžiui, modernios Europa ir Šiaurės Amerika – kelioms valandoms ar dienoms liks be elektros energijos.

„Saulės superaudra bus iššūkis, bet ne kataklizminis. Mūsų žinia yra tokia: „Nepanikuokite. Ruoškitės.“ Tokia audra vieną dieną tikrai kils, mes turime būti jai pasirengę“, - teigė Karališkosios inžinerijos akademijos profesorius Paulas Cannonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.