Rekordiškai arti šalia Žemės praskriejęs didžiulis asteroidas nutolo

Tai - arčiau negu aplink Žemę skriejantys palydovai, tačiau jokios rizikos, kad galėjo įvykti susidūrimas ar neigiamas poveikis, nebuvo.

2012 DA 14 buvo atsitiktinai atrastas astronomų, kai praskriejo netoli Žemės pernai vasarį.<br>AP
2012 DA 14 buvo atsitiktinai atrastas astronomų, kai praskriejo netoli Žemės pernai vasarį.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Feb 15, 2013, 11:54 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 7:39 PM

Apie 50 metrų skersmens asteroidas 2012 DA 14 arčiausiai Žemės atsidūrė apie 19 val. 25 min. Grinvičo (21 val. 25 min. Lietuvos) laiku, kai buvo tik už 27 tūkst. kilometrų nuo mūsų planetos.

Tai - arčiau negu aplink Žemę skriejantys palydovai, tačiau jokios rizikos, kad galėjo įvykti susidūrimas ar neigiamas poveikis, nebuvo.

„Šis atstumas yra pakankamai tolimas nuo Žemės ir žemųjų Žemės orbitų palydovų spiečiaus, įskaitant Tarptautinę kosminę stotį“, - rašoma JAV kosmoso agentūros NASA tinklalapyje.

NASA skelbė, kad 2012 DA14 praskriejimas buvo artimiausias kada nors prognozuotas tokio dydžio objekto priartėjimas prie Žemės.

Mokslininkai teigia, kad šis asteroidas nesusijęs su penktadienį ryte Čeliabinsko srityje užfiksuotu meteorų nuolaužų lietumi, per kurį nukentėjo apie 1000 žmonių.

Kosminė agentūra pabrėžė, kad žmonėms nėra ko bijoti.

„NASA skiria didelį dėmesį asteroidų sekimui ir mūsų planetos apsaugai nuo jų“, - pažymėjo NASA.

Pasak astronomų, šis asteroidas ateinančią naktį turėtų būti gerai matomas Rytų Europoje, Australijoje ir Azijoje, o NASA nurodė, kad šis prasilenkimas suteiks „unikalią galimybę mokslininkams iš arti ištyrinėti netoli Žemės esantį objektą“.

Kalifornijoje įsikūrusi NASA reaktyvinio judėjimo tyrimų laboratorija surengė pusvalandžio trukmės transliaciją, per kurią tiesioginiu laiku buvo vaizduojama asteroido padėtis Žemės atžvilgiu.

Tuo tarpu Goldstouno Saulės sistemos radaras, įsikūręs Kalifornijoje esančioje Mohavių dykumoje, artimiausiomis dienomis darys šio asteroido nuotraukas pagal radijo bangų atspindžius, kurios padės tiksliai nustatyti jo dydį ir pavidalą.

2012 DA 14 buvo atsitiktinai atrastas astronomų, kai praskriejo netoli Žemės pernai vasarį.

NASA apskaičiavo, kad nedideli asteroidai, pagal dydį panašūs į 2012 DA 14, praskrieja arti Žemės vidutiniškai maždaug kartą per 40 metų, tačiau ant mūsų planetos nukrinta tik kartą per 1 200 metų.

Astronomai yra atradę apie 9 500 įvairaus dydžio dangaus kūnų, praskriejančių netoli Žemės, tačiau manoma, kad iš tikrųjų tokių objektų yra dešimteriopai daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.