Mokslininkai įrodė - badas vertė valgyti žmogieną

Pirmiesiems anglų kolonistams Šiaurės Amerika nebuvo svetinga. JAV mokslininkai pranešė įrodę, kad per vadinamąjį bado metą, 1609–1610 metų žiemą, jie buvo priversti valgyti vieni kitus, informuoja „Lietuvos rytas”, remdamasis BBC ir „Reuters” informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 3, 2013, 8:29 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:47 AM

Tokią išvadą Vašingtono antropologai padarė ištyrę keturių šimtmečių senumo žmogaus kaukolę ir blauzdikaulį, rastus Virdžinijos valstijoje, Džeimstaune.

Būtent čia, Atlanto skalaujamoje pakrantėje, 1607 metais įsikūrė pirmieji nuolatiniai gyventojai iš Anglijos. Jų stovykla buvo pavadinta Džeims Fortu.

Tačiau 1609–1610 metų žiema naujakuriams tapo košmaru: pusmetį jie buvo apgulti indėnų ir palikti mirti badu.

Pirmiausia jie suvalgė arklius, šunis, kates, tuomet – žiurkes, peles ir gyvates. Tada bandė maitintis batų oda.

Galiausiai spėliones, kad išlikti gyviems kolonistams padėjo ir žmogiena, patvirtino pernai per kasinėjimus šalia arklių ir šunų griaučių rasti žmogaus skeleto likučiai.

Tyrimai parodė, kad kaukolė priklausė iš Anglijos kilusiai 14-metei paauglei, kurią mokslininkai praminė Jane. Pasak JAV nacionalinio gamtos istorijos muziejaus teismo antropologo Dougo Owsley, nėra jokių abejonių, kad ši mergina buvo sukapota ir išmėsinėta.

„Padaryta daugybė įpjovų ir įkirtimų – kaktoje, pakaušyje, kairėje kaukolės pusėje. Šių veiksmų tikslas buvo išimti smegenis”, – kalbėjo mokslininkas.

Specialistams nepavyko sužinoti, ar mergina buvo nužudyta, ar mirė natūraliai. Bet faktas, kad siekta išimti smegenis, reiškė, jog ji buvo mirusi visai neseniai, nes smegenys itin greitai pašvinksta.

Išimtos buvo ne tik smegenys, bet ir liežuvis, nupjaustyta veido oda. Tais laikais gyvūnų galvos dalys buvo laikomos delikatesu. Tačiau tąkart šitaip pasielgta ne iš gurmaniškų paskatų, o siekiant išlikti.

D. Owsley teigimu, ant paauglės kaulų padarytos įpjovos ir įkirtimai leidžia spręsti, jog merginą pjaustęs žmogus buvo neįgudęs, tai darė neryžtingai.

Kadangi čiabuviai nužudė didžiąją dalį atvykusių vyrų, o stovykloje liko moterys, vaikai, senukai ir paliegėliai, neatmetama, kad išmėsinėti Jane galėjo moteris.

JAV mokslininkai teigė iš merginos kaulų sudėties nusprendę, kad ji gyveno pasiturinčioje šeimoje ir valgė daug mėsos. Specialistų manymu, paauglė veikiausiai buvo paskutinė likusi gyva iš savo šeimos, nes jai mirus nebuvo kam palaidoti.

Kol kas Jane kaukolė yra vienintelis įrodymas, kad emigrantai iš Europos buvo priversti tapti kanibalais. Tačiau mokslininkai mano, kad tokių atvejų buvo ir daugiau.

Po šešis mėnesius trukusios apgulties ir bado iš 300 atvykėlių gyvi liko tik 60.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.