Išrinktas iškiliausių 2013 m. protų dešimtukas

Britų žurnalas „Prospect“ paskelbė iškiliausių 2013 m. pasaulio mąstytojų sąrašą. Už didžiausius dabarties protus balsavo daugiau kaip 10 tūkst. interneto vartotojų iš daugiau kaip 100 pasaulio šalių. Apklausos autorių teigimu, rezultatai atspindi šiuo metu vyraujančias intelektualines tendencijas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 8, 2013, 2:01 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:53 AM

Į šių metų iškiliausių mąstytojų dešimtuką pakliuvo tik trys, jame buvę 2005 metais - Richardas Dawkinsas, Paulas Krugmanas ir Amartya Senas. Tarp šių metų sąrašo naujokų - Peteris Higgsas. Šio fiziko atsiradimas sąraše liudija žmonių susižavėjimą atradimais CERN laboratorijoje. Kitas naujokas - Slavojus Žižekas, kurio pasaulinio kapitalizmo kritika tapo ypač aktuali finansinės krizės akivaizdoje.

Daug pasako ne tik mąstytojų pavardžių buvimas sąraše, bet ir nebuvimas. 2013 m. mąstytojų dešimtuke nėra aplinkosaugininkų – tai gali reikšti, kad žaliųjų judėjimas ima išsikvėpti.

Didžiausių mąstytojų dešimtuke nėra nė vienos moters. Aukščiausiai pakilusi moteris yra indų rašytoja Arundhati Roy, esanti 15 vietoje, garsėjanti kairuoliška neteisybės ir nelygybės šiuolaikinėje Indijoje kritika.

Dešimt iškiliausių 2013 m. protų

1. Richardas Dawkinsas

Kai prieš 37 metus Oksfordo biologas, evoliucijos teoretikas Richardas Dawkinsas knygoje „Egoistinis genas“ pavartojo terminą „memas“, jis negalėjo įsivaizduoti, koks populiarus šis žodis taps apibūdinant internetinius pokštus. Tačiau tai – tik vienas iš būdų, kaip jis paveikė internetinio amžiaus intelektualinį gyvenimą. Jis turi profilį „Twitter“ su daugiau kaip puse milijono sekėjų. Jo sėkmė balsavime liudija jo populiarumą internete. R. Dawkinsas naudojasi „Twitter“ platforma, puldamas savo seną priešą – religiją ir populiarindamas racionalumą bei mokslą. Mokslininkas nevengia pasijuokti iš savęs. Kovą jis kaip svečias dalyvavo kuriant animacinį serialą „Simpsonai“, įgarsino demonišką savo paties versiją.

2. Ashrafas Ghani

Nedaugelis akademikų gauna galimybę savo idėjas įgyvendinti praktiškai. Bet po kelių dešimtmečių tyrimų JAV universitetuose bei darbo Pasaulio banke Ashrafas Ghani sugrįžo į gimtąjį Afganistaną ir būtent ten tai ir padarė. Jis ėjo šalies finansų ministro pareigas ir konsultavo Jungtines Tautas, kaip perduoti valdžią afganistaniečiams. Dabar jis dirba Afganistano pereinamojo laikotarpio koordinavimo komisijoje ir Valstybės veiksmingumo institute, pritaikydamas savo patirtį ir kitur. Jis seka ir dabartinę krizę Sirijoje, kelia svarbius klausimus apie tai, kokia valstybe galiausiai ji taps.

3. Stevenas Pinkeris

Harvardo profesorius Stevenas Pinkeris pelnė šlovę darbais apie kalbą ir pažinimą, bet naujausia jo knyga „Geresnieji mūsų prigimties angelai“ yra panoraminė visos istorijos apžvalga. S. Pinkeris teigia, kad žmonija bėgant laikui vis mažiau smurtauja. Kaip ir ankstesnės jo knygos, taip ir ši sukėlė dideles diskusijas. Ar rašytų apie evoliucinę psichologiją, ar lingvistiką, ar istoriją, S. Pinkerio darbus vienija žavėjimasis žmogaus prigimtimi ir entuziazmas pristatant naujus atradimus suprantama, elegantiška proza.

4. Ali Allawi

Ali Allawi savo karjerą pradėjo 1971 m. Pasaulio banke, tada metėsi į akademinį gyvenimą ir politiką. Po Saddamo Husseino nuvertimo buvo Irako prekybos, finansų ir gynybos ministras. Nuo tada jis parašė porą pripažintų knygų, viena jų - „Islamo civilizacijos krizė“. Jo moksliniai darbai apie Iraką po S. Husseino padeda geriau suprasti sudėtingą šios šalies tikrovę.

5. Paulas Krugmanas

Paulas Krugmanas, kaip aršus dešiniųjų ekonominės politikos kritikas, tapo savotiška pasauline fiskalinės politikos opozicija. Nenuilstantis Kienso ekonomikos gynėjas ne kartą buvo puolamas už požiūrį, kad valdžios išlaidos turi lemiamos reikšmės recesijos baigčiai. Jo komentarai „New York Times“ sukelia dideles diskusijas. Už akademinę veiklą jis gavo Nobelio premiją ir yra vienas iš daugiausia cituojamų pasaulio ekonomistų.

6. Slavojus Žižekas

Slavojaus Žižeko kritika kartais primena juokdario ar piktadario. „The New Republic“ jį pavadino „nekenčiamiausiu Vakarų filosofu“, tačiau slovėnų filosofo gerbėjų armija nesiliauja augusi. Jis duoda jiems daug peno – vien per pastaruosius metus jis išleido 1200 puslapių studiją apie Hegelį, knygą, analizuojančią Arabų pavasarį, ir sukūrė dokumentinį filmą „Iškrypėlio vadovas į ideologiją“. Visa tai jis padarė dėstydamas Slovėnijos, Šveicarijos ir Londono universitetuose. Jo firminiai pasisakymai apie popkultūrą („Jeigu paklausite manęs, koks filmas tikrai pavojingas ideologiniu požiūriu, aš pasakysiu, kad tai „Kung Fu panda“, - sakė jis interviu 2008 m.) gali prarasti savo naujoviškumą, bet vis vien išliks švelniu įvadu į jo Lacano psichoanalizės tyrimus ir kairiųjų ideologiją.

7. Amartya Senas

Lapkritį Amartya Senui sueis 80 metų – tai ketvirtas pagal amžių sąrašo mąstytojas. Tačiau jis išlieka vienu iš patraukliausių pasaulio intelektualų. Jis išgarsėjo devintojo dešimtmečio pradžioje bado tyrimais. Jis daug nuveikė ekonomikos, socialinio pasirinkimo teorijos ir politinės filosofijos srityje. 1998 m. gavo Nobelio ekonomikos premiją ir buvo giriamas už etinės dimensijos atgaivinimą diskutuojant apie ekonomines problemas. A. Senas ir toliau rašo įtakingus esė ir komentarus, pastaraisiais metais pasisako prieš Europos taupymo politiką.

8. Peteris Higgsas

Britų fizikas Peteris Higgsas paskolino savo pavardę Higgso bozonui – subatominei dalelei, suteikiančiai masę kitoms elementariosioms dalelėms, kuri buvo atrasta CERN laboratorijoje. Nors P. Higgsas visuomet skuba priminti, kad atrandant dalelę dirbo ir daug kitų žmonių, vis dėlto jis buvo pagrindinis mokslininkas, pateikęs pirmuosius bozono aprašymus. Tikimasi, kad P. Higgsui už pasiekimus moksle šiemet bus įteikta Nobelio premija.

9. Mohamedas ElBaradei

Mohamedas ElBaradei - buvęs Jungtinių Tautų Tarptautinės atominės energijos agentūros generalinis direktorius ir 2005 m. Nobelio taikos premijos laureatas. Per porą pastarųjų metų jis tapo vienu garsiausių demokratijos Egipto politikoje gynėjų. Nuo gruodžio M. ElBaradei yra Nacionalinio gelbėjimo fronto koordinatorius – tai politinių partijų koalicija, suvokianti save kaip opoziciją prezidento Mohamedo Morsi bandymams užsitikrinti sau daugiau galių ir įtvirtinti naują islamistų partijoms palankią konstituciją. M. ElBaradei netgi apkaltino prezidentą apsiskelbus naujuoju Egipto faraonu.

10. Danielis Kahnemanas

Danielio Kahnemano pavardė vainikuoja bestselerių sąrašus nuo 2011 m., kai pasirodė jo knyga „Mąstymas, greitas ir lėtas“. Jo veidas atsirado netgi plakatuose Londono metro. Nors pagal išsilavinimą yra psichologas, jo darbai apie gebėjimą daryti neracionalius sprendimus padėjo sukurti elgsenos ekonomikos sritį. 2002 m. jam skirta Nobelio ekonomikos premija. Naujoje jo knygoje šios įžvalgos pristatomos platesnei auditorijai, dėl to tapo dar įtakingesnės nei anksčiau.

Iškiliausi mąstytojai, 11-65 vietos

11. Stevenas Weinbergas, fizikas

12. Jaredas Diamondas, biologas

13. Oliveris Sacksas, neurologas ir rašytojas

14. Ai Weiwei, menininkas

15. Arundhati Roy, rašytoja

16. Nate'as Silveris, statistikas

17. Asgaras Farhadi, režisierius

18. Ha-Joon Changas, ekonomistas

19. Martha Nussbaum, filosofė

20. Elonas Muskas, verslininkas

21. Michaelas Sandelas, filosofas

22. Niallas Fergusonas, istorikas

23. Hansas Roslingas, statistikas

24. Anne Applebaum, žurnalistė

25. Craigas Venteris, biologas

26. Shinya Yamanaka, biologas

27. Jonathanas Haidtas, psichologas

28. George'as Sorosas, filantropas

29. Francis Fukuyama, politologas

30. Jamesas Robinsonas ir Daronas Acemoglu, politologai ir ekonomistai

31. Mario Draghi, ekonomistas

32. Ramachandra Guha, istorikas

33. Hilary Mantel, rašytoja

34. Sebastianas Thrunas, kompiuterijos mokslai

35. Zadie Smith, rašytoja

36. Hernando de Soto, ekonomistas

37. Raghuramas Rajanas, ekonomistas

38. Jamesas Hansenas, klimatologas

39. Christine Lagarde, ekonomistė

40. Roberto Ungeras, filosofas

41. Moisesas Naimas, politologas

42. Davidas Grossmanas, rašytojas

43. Andrew Solomonas, rašytojas

44. Esther Duflo, ekonomistė

45. Ericas Schmidtas, verslininkas

46. Wang Hui, politologas

47. Fernando Savateras, filosofas

48. Aleksejus Navalnyj, aktyvistas

49. Katherine Boo, žurnalistė

50. Anne-Marie Slaughter, politologė

51. Paulas Collier, ekonomistas

52. Margaret Chan, sveikatos politikos ekspertė

53. Sheryl Sandberg, verslininkė

54. Chen Guangchengas, aktyvistas

55. Robertas Shilleris, ekonomistas

56. Ivanas Krastevas, politologas

57. Nicholasas Sternas, ekonomistas

58. Theda Skocpol, sociologė

59. Carmen Reinhart, ekonomistė

60. Ngozi Okonjo-Iweala, ekonomistė

61. Jeremy Granthamas, investicijų strategas

62. Thomas Piketty ir Emmanuelis Saezas, ekonomistai

63. Jessica Tuchman Mathews, politologė

64. Robertas Silversas, redaktorius

65. Jeanas Pisani-Ferry, ekonomistas

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?