Mokslininkai paaiškino skruzdėdos „nekaltą prasidėjimą“

Zoologijos sode Konektikute (JAV) užsimezgė intriga, sudominusi ne tik darbuotojus bei lankytojus, bet ir visko mačiusius mokslininkus. Skruzdėdos patelė netikėtai atsivedė jauniklį, nors jau daug laiko gyveno atskirta nuo savo patinėlio. Pasak LEO zoologijos sodo atstovų, jie vienintelį skruzdėdų patinėlį iš aptvaro iškėlė rugpjūtį, gerokai anksčiau, nei prasidėjo patelės Armani 6 mėnesius trunkantis nėštumas, po kurio ji atsivedė mažylį Archie, rašo „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-27 14:49, atnaujinta 2018-03-06 05:26

Kelias savaites buvo spekuliuojama, kaip Armani galėjo pastoti. Buvo kalbama ir apie partogenezę – iš principo, tai yra „nekaltas prasidėjimas“, kai organizmas išsivysto iš neapvaisintos kiaušialąstės.

Bet mokslininkai išaiškino, kad Armani pastojimo priežastis yra vadinamoji „embrioninė diapauzė“. Tai nėra nekaltas prasidėjimas tikrąja to žodžio prasme. Embrioninė diapauzė įvyksta, kai motina apvaisintą kiaušinėlį sulaiko savo gimdoje.

Jeigu aplinkos sąlygos nėra tinkamos, patelė gali neleisti apvaisintam kiaušinėliui įsitvirtinti ir vystytis gana ilgą laką.

Šis procesas iki šiol niekada nebuvo pastebėtas skruzdėdų atveju, bet tai buvo užfiksuota šarvuočių atveju.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.