Kaip atrodys žmonės po 100 tūkst. metų?

Kol tapome tokie, kokie esame dabar, teko nueiti ilgą kelią. Šiuolaikinis žmogus išvaizda gerokai skiriasi nuo homo sapiens protėvių. Prie 800-200 tūkst. metų spartūs Žemės klimato pokyčiai lėmė žmogaus smegenų dydžio ir kaukolės patrigubėjimą, dėl to veidas tapo plokštesnis. Tačiau procesas niekada nesustoja. Galime tik spėti, kaip žmogaus veidas pasikeis ateityje, ypač dėl naujų ant veido nešiojamų technologijų, tokių, kaip „Google Glass“, poveikio. Menininkas ir mokslininkas Nickolay Lammas kartu su kompiuterinės genomikos ekspertu Alanu Kwanu pabandė atsakyti, kaip mes atrodysime po 20 tūkst., 60 tūkst. ir 100 tūkst. metų, rašo forbes.com.

Žmonių veidai po 100 tūkst. metų - ypač didelės akys, šviečiančios tamsoje, su trečiuoju voku.<br>Nickolay Lamm
Žmonių veidai po 100 tūkst. metų - ypač didelės akys, šviečiančios tamsoje, su trečiuoju voku.<br>Nickolay Lamm
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 10, 2013, 4:21 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:06 PM

Pasak N. Lammo, jų sukurti modeliai yra tik viena iš evoliucijos galimybių. Dėl zigotinės genomo inžinerijos ateityje gali tapti įmanoma kontroliuoti žmogaus biologinę prigimtį ir žmogaus evoliuciją pagal poreikius panašiai, kaip šiandien mes kontroliuojame elektronus, aprūpindami pasaulį energija.

A. Kwano prognozės remiasi prognozėmis, kokia ateityje gali būti mūsų gyvenamoji aplinka, klimatas ir technologiniai pasiekimai. Labai tikėtina, kad padidės žmonių kakta – ji didėja jau nuo XIV-XVI a. Kaukolės matmenų palyginimas rodo, kad moderniųjų laikų žmonės turi ne tokius ryškius veido bruožus, bet aukštesnes kaktas. A. Kwano manymu, žmonių galvos didės, kad jose tilptų didesnės smegenys.

Pasak A. Kwano, po 60 tūkst. metų galimybė kontroliuoti žmogaus genomą padarys taip, kad veido bruožai taps nebereikšmingi. Kai genų inžinerija taps norma, „žmogaus veido bruožus vis labiau lems žmogaus skonis“. O akys taps didesnės, nes kolonizuojant Saulės sistemą žmonėms gali tekti gyventi blausiau apšviestoje aplinkoje kolonijose, nuo saulės nutolusiose kur kas toliau, nei Žemė.

Oda taps labiau pigmentuota, taip sumažinant žalingą ultravioletinių spindulių poveikį, ten, kur neapsaugo Žemės atmosferos ozonas. A. Kwanas mano, kad žmonės turės storesnius akių vokus ir ryškesnę antakių liniją, kad sumažėtų žemos gravitacijos poveikis.

Po 100 tūkst. metų, A. Kwano manymu, žmogaus veidas atspindės visą žmogaus morfologinės genetikos meistriškumą. Žmogaus veidas turės stipriai išreikštas savybes, kurias žmonės laiko patraukliomis: griežtos linijos, tiesi nosis, ryškios akys. Veidų proporcijos atitiks auksinės taisyklės principą, bus tobula simetrija tarp kairės ir dešinės.

Žmonių akys atrodys stulbinančiai didelės, bent jau žvelgiant iš šiandieninės perspektyvos. Gali būti, kad akys bus švytinčios tamsoje – tai leis matyti esant prastam apšvietimui. Saugantis nuo žalingo kosminių spindulių poveikio, gali vėl atsirasti trečiasis (šoninis) vokas.

Bus ir kitų funkcinių pokyčių. Kad būtų lengviau kvėpuoti ne savo planetos aplinkoje, bus didesnės šnervės. Tankesni plaukai padės sulaikyti šilumą ant didesnės galvos. Šias savybes žmonės turėtų turėti nepaisant asmeninių skonių ar to, kas tuo metu madinga genetikoje. Kaip šiandieniniai būsimi tėvai diskutuoja dėl būsimo vaiko vardo, taip ateityje jie galės spręsti, ar nori, kad jų vaikas turėtų kuo natūralesnę jų abiejų DNR išraišką, ar nori genetiškai pakeisti tokias savybes, kaip akių spalva, dantys ir panašiai.

Borgų iš „Žvaigždžių karų“ tipo technologiniai implantai taps nemadingi, nes žmonės pradės labiau vertinti tai, kas juos darys natūraliau ir žmogiškiau atrodančius. Tai taps dar svarbiau tame amžiuje, kai žmonės patys galės pasirinkti visą ateitį.

Nešiojamų technologijų vis dar bus, bet jos bus kur kas subtilesnių formų. Vietoj „Google Glass“ ir „iWatch“ žmonės trokš slaptų implantų, kurie padės išlaikyti žmogišką išvaizdą – pagalvokite apie komunikacinius lęšius (technologiškai patobulintus dabartinius kontaktinius lęšius) ir virš ausies implantuotus miniatiūrinius įrenginius su nano-lustais, leidžiančius kalbėtis su kitais ar pramogauti.

Po 100 tūkst. metų žmonės norės būti prisijungę prie belaidžio ryšio, bet kad tai kuo mažiau darkytų tai, kas tuo metu bus suvokiama kaip „tobulas“ žmogaus veidas.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.