Atrasta nauja žmogaus akies dalis

Žmogaus akyje buvo atrastas iki šiol nežinomas ragenos sluoksnis. Ekspertai sako, kad dėl šio atradimo gali reikėti „perrašyti oftalmologijos vadovėlius“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 15, 2013, 8:40 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:25 PM

Notingamo universiteto mokslininkai neseniai atrado šį vos 0,001 mm storio sluoksnį ragenoje, skaidrioje dalyje akies priekyje, praneša „Daily Mail“.

Jie sako, kad tai chirurgams gali padėti itin pagerinti ragenos transplantantų operacijų rezultatus.

Šio sluoksnio problemos taip pat galėtų paaiškinti daug akių susirgimų, kurių priežastis iki šiol nebuvo aiški. Naujasis sluoksnis buvo pavadintas Dua sluoksniu, jo atradėjo profesoriaus Harminderio Dua garbei.

Profesorius H. Dua sakė: „Tai yra itin svarbus atradimas, kuris reiškia, jog oftalmologijos vadovėliai tikrąja to žodžio prasme turės būti perrašyti.

Dabar, kai buvo atrastas šis naujas ir išskirtinis sluoksnis giliai ragenos audinyje, mes galime pasinaudoti jo buvimu tam, kad operacijos pacientams būtų daug saugesnės ir paprastesnės.

Yra daug ragenos galinei pusei kenkiančių susirgimų, kuriuos viso pasaulio medikai jau pradeda sieti su šio sluoksnio buvimu, nebuvimu ar įplyšimu.“

Mokslininkai anksčiau manė, kad rageną sudaro penki sluoksniai, nuo priekio iki galo: ragenos epitelis, Baumano sluoksnis, ragenos stroma, Descemeto membrana ir užpakalinis ragenos epitelis.

Naujasis sluoksnis yra ragenos gale, tarp ragenos stromos ir Descemeto membranos.

Nors sluoksnis yra tik 15 mikronų storio (visa ragena yra 550 mikronų – arba 0,5 mm), jis yra neįtikėtinai tvirtas – pakankamai stiprus, kad atlaikytų 1,5 arba 2 barus slėgio.

Mokslininkai eksperimentais patvirtino, kad šis sluoksnis iš tikrųjų egzistuoja. Į tyrinėjimams paaukotų akių rageną jie įleido oro burbuliukų tam, kad skirtingus sluoksnius atskirtų vieną nuo kito.

Jie sako, kad šis atradimas padės suprasti daug ragenos ligų.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.