NASA kuria erdvėlaivį, nuskraidinsiantį toliau nei iki šiol

NASA kuria naujo tipo kosminį laivą „Orion“. Teigiama, kad jis ženklins naujos kosmoso tyrinėjimų eros pradžią. Šis laivas žmones nuskraidins toliau nei jo pirmtakai. „Orion“ yra saugiausias ir sudėtingiausias kada nors sukurtas erdvėlaivis. Juo bus skrendama į netoli Žemės esančius asteroidus, Mėnulį, Marso palydovus, o vieną dieną – ir į patį Marsą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-06-27 13:40, atnaujinta 2018-03-05 03:52

Erdvėlaivis pavadintas vieno didžiausių žvaigždynų Oriono vardu.

Kuriant „Orion“ naudoti naujausi mokslo laimėjimai ir modernios technologijos. Jame yra įgulos bei įrangos moduliai, erdvėlaivio adapteris ir naujoviška paleidimo nutraukimo sistema. Ši sistema užtikrins įgulos saugumą. Unikalios „Orion“ gyvybės palaikymo, varomosios jėgos, šilumos išsaugojimo ir aviacijos elektronikos sistemos leis žymiai ilgesnius skrydžius kosmose. Šios sistemos buvo sukurtos taip, kad ateityje būtų įmanoma integruoti naujas technologijas.

Jo įgulos modulis yra didesnis nei „Apollo“ erdvėlaivio.

Atliekami griežtai prižiūrimi bandymai prieš paleidžiant „Orion“ į Žemės orbitą. Naujojoje Meksikoje buvo išbandyta erdvėlaivio paleidimo nutraukimo sistema. Patvirtinta, kad įvykus nelaimei būtų galima išsigelbėti. Kiti bandymai įtikino, kad „Orion“ atlaikys atšiaurias skrydžio kosmose sąlygas. Kosminis laivas nusileis vandenyne. NASA mokslininkai baseine sukūrė nusileidimo sąlygas.

Bandomasis skrydis be įgulos planuojamas 2014 metais. Inžinieriai iš šio skrydžio gaus itin svarbios informacijos ir galės paruošti „Orion“ pirmam pakilimui su žmonėmis.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.