Čeliabinsko meteorito sprogimo banga du kartus apskriejo Žemę

Mokslininkai teigia, kad

Dešimt tonų sveriantis meteoritas Uralo regione įspūdingai lyg akinantis ugnies kamuolys įskriejo į Žemės atmosferą ir sukėlė sprogimo bangą.<br>AP
Dešimt tonų sveriantis meteoritas Uralo regione įspūdingai lyg akinantis ugnies kamuolys įskriejo į Žemės atmosferą ir sukėlė sprogimo bangą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 28, 2013, 11:07 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:20 AM

Mokslininkai tai nustatė pasinaudoję sensorių sistema, kuri sukurta fiksuoti branduolinius bandymus. Meteorito sprogimas buvo galingiausias įvykis, kurį kada nors nustatė ši sistema.

Sistemos stotys fiksuoja ypač žemo dažnio garso bangas, vadinamas infragarsu. Tokios bangos gali susidaryti per bandomuosius branduolinius sprogimus. Ši sistema gali užfiksuoti ir kitokios kilmės didelius sprogimus, tokius kaip Čeliabinsko meteorito. Meteoritas svėrė 10 tūkst. tonų, o jam sprogus buvo sužeista per tūkstantį žmonių.

Alexis Le Pichonas iš Prancūzijos atominės energijos komisijos ir jo kolegos praneša, kad Čeliabinsko meteorito sprogimas prilygo 460 kilotonų trotilo. Mokslininkų tyrimo rezultatai aprašomi žurnale „Geophysical Research Letters“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.