Japonų raketa gabena į TKS atsargas ir nedidelį robotą

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-08-04 12:51, atnaujinta 2018-03-02 04:17

Robotas kosmose turės palaikyti draugiją japonų astronautui Koichi Wakatai. Jis į TKS skris netrukus. K. Wakata bus pirmasis japonas, vadovausiantis kosminei stočiai. 

34 cm aukščio ir 1 kg svorio androidas bus jo pokalbių partneris ir iš dalies įrašys stotyje vykstančius pokalbius. Mokslininkai iš šio bandymo pirmiausiai tikisi duomenų apie robotų emocinės paramos galimybes astronautams per ilgas misijas orbitoje. 

Robotas „Kirobo“, pasak jo kūrėjo Tomotaka Takahashi, be kita ko, sugeba atpažinti K. Wakata'os veidą. Be to, jis gali atlikti daug judesių.

„Jis bus pirmasis robotas, apsilankęs kosminėje stotyje“, - birželį sakė T. Takahashi.  

Raketa H-2B iš Tanegašimos salos Japonijos pietuose pakilo 4 val. 48 min. vietos (šeštadienį 22 val. 48 min. Lietuvos) laiku, parodė Japonijos aerokosminių tyrimų agentūra (JAXA).

„Modulis HTV4 nuo raketos atsiskyrė kaip numatyta ir tęsia savo kelionę į TKS“, - per transliaciją internete paskelbė JAXA atstovas.

„Informacija apie jo pažangą bus pateikta vėliau“, - pridūrė jis. Modulis prie TKS turi prisijungti rugpjūčio 9-ąją.

Į TKS gabenamas krovininis transporteris su geriamuoju vandeniu, maistu, drabužiais ir darbo priemonėmis TKS įgulos nariams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.