Kiekvieni 15 IQ taškų motinystės instinktą sumažina ketvirtadaliu

Mokslininkai nustatė – kuo moteris protingesnė, tuo mažiau ji linkusi turėti šeimą ir vaikų. Naujas tyrimas atskleidė ryšį tarp intelekto koeficiento ir vaikų turėjimo ar neturėjimo. Londono ekonomikos mokyklos mokslininkų komanda, vadovaujama Satoshi Kanazawa, nustatė, kad sulig kiekvienais 15 IQ taškų moters motinystės instinktas sumažėja ketvirtadaliu, rašo „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 5, 2013, 4:51 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:44 AM

S.Kanazawa naudojo duomenis iš Jungtinės Karalystės nacionalinės vaiko raidos studijos, įtraukė ir ekonominius bei išsilavinimo rodiklius, bet rezultatai išliko tokie pat – kuo moteris protingesnė, tuo mažiau ji nori turėti vaikų.

Aukštą intelektą turinčios bevaikės britės – Kembridžo profesorė Mary Beard, BBC laidų vedėja Kate Humble, aktorė Helen Mirren.

Intelektu garsėjančios amerikietės Oprah Winfrey, Cameron Diaz ir Eva Mendes – taip pat yra pareiškusios, kad niekada neturės vaikų. „Turiu gyvenimą tokį, kokį turiu, dėl to, kad aš neturiu vaikų“, - sakė C.Diaz.

E.Mendes taip pat yra sakiusi, kad jos gyvenimo prioritetai nesuderinami su vaikais.

K.Humble iš BBC interviu „Times“ prisipažino „neturinti motinystės geno“ ir dar būdama 14 metų nusprendusi neturėti vaikų.

Šios garsenybės – toli gražu ne vienintelės protingos bevaikės moterys. Statistika rodo, kad Didžiojoje Britanijoje bevaikių moterų proporcija nuo 1990 m. beveik padvigubėjo.

Viena iš penkių 45 m. amžiaus moterų yra bevaikė. Tarp moterų, turinčių mokslinius laipsnius, bevaikių skaičius pasiekia 43 proc.

Jorko universiteto socialinių mokslų profesorius Nattavudhas Powdthavee atlikęs visuomenės tyrimą išaiškino, kad įsitikinimas, jog vaikai suteikia laimę, yra iliuzinis. Mokslininkas pateikia kitą paaiškinimą, kodėl tiek daug protingų moterų atsisako motinystės.

„Tėvams daug laiko atima tokie neatsiejami vaikų auginimo momentai, kaip mokyklinės problemos, virimas, skalbimas, - aiškina jis. - Tai smulkios, bet negatyvios patirtys, kurios daro įtaką mūsų kasdieniniam laimės ir pasitenkinimo gyvenimu lygiui“.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.