16 pavojingiausių buityje naudojamų produktų kombinacijų

Po audringo savaitgalio jokiu būdu nebandykite galvos skausmo malšinti paracetamoliu. Ir temperatūros tokiu atveju juo nemuškite – paracetamolio ir alkoholio derinys gali būti mirtinas. O jeigu vaistus užgersite greipfrutų sultimis, galite perdozuoti. Tvarkantis patartina pasižiūrėti savo naudojamų valymo priemonių cheminę sudėtį – sumaišius kai kuriuos populiarius chemikalus, gali susidaryti ypač nuodingi mišiniai. Buzzfeed.com aprašo 16 pavojingų populiarių buityje naudojamų produktų kombinacijų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 2, 2013, 9:35 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:24 PM

1. Baliklis + actas = nuodingos chloro dujos

Nors ši kombinacija – gera dezinfekavimo priemonė, šie du populiarūs valikliai negali būti naudojami kartu.

Kodėl: jungiantis bet kokiai silpnai rūgščiai su balikliu, išsiskiria nuodingos chloro ir chloramino dujos.

Blogiausia, kas gali nutikti: galimi stiprūs cheminiai nudegimai, ypač akių ir plaučių.

2. Amoniakas + baliklis = nuodingos chloramino dujos

Patikrinkite savo valymo priemonių sudėtį, kad netyčia nesumaišytumėte šių dviejų ingredientų. Pavyzdžiui, „Windex“ valiklių būna ir su amoniaku, ir be amoniako. Kai kurie „Drano“ produktai sudėtyje turi baliklio.

Kodėl: įkvėptos dujos gali pažeisti kvėpavimo takus ir sukelti nudegimus.

Blogiausia, kas gali nutikti: jeigu yra amoniako perteklius, gali susidaryti nuodingas ir potencialiai sprogus skystis hidrazinas. Žinomas atvejis, kai vyras mirė valydamas tualetą, nes sumaišė amoniaką, baliklį ir „Drano“.

3. Chirurginis spiritas + baliklis = chloroformas

Kodėl: įprasti namuose naudojami balikliai turi natrio hipochlorito, kuris reaguoja su etanoliu arba izopropilo alkoholiu, ir susidaro chloroformas, druskos rūgštis ir kitos medžiagos, pavyzdžiui, chloroacetonas arba dichloroacetonas.

Blogiausia, kas gali nutikti: galima pažeisti nervų sistemą, akis, plaučius, odą, kepenis ir inkstus. Ypač dideli chloroformo kiekiai gali būti mirtini, o mažesni sukelti galvos svaigimą ir pykinimą.

4. Vandenilio peroksidas + actas = peracto rūgštis

Šie du ingredientai plačiai giriami kaip natūralios valymo priemonės, bet sumaišius juos viename inde, gali susidaryti itin pavojinga rūgštis.

Kodėl: vandenilio peroksidą ir actą galima naudoti kartu valant tą patį paviršių, bet negalima jų maišyti tame pačiame inde. Gali susidaryti peracto rūgštis, kuri, nors yra veiksminga dezinfekavimo priemonė, yra stipriai ėsdinanti ir dirginanti.

Blogiausia, kas gali nutikti: apie pavojų sveikatai nėra daug žinoma, bet didelė peracto rūgšties koncentracija gali stipriai sudirginti odą, akis, nosį, gerklę ir plaučius ir palikti randų ant odos, ragenoje ir gerklėje.

5. Soda + actas = neefektyvus valymas

Daug kas girdėjo apie stebuklingas sodos ir acto valymo savybes. Tai tiesa, tačiau jie turi būti naudojami atskirai. Jeigu naudosite kartu, nesulauksite iš viso jokio rezultato.

Kodėl: soda yra šarminė, actas – rūgštinis. Juos sumaišę kartu, gausime daugiausia vandenį ir natrio acetatą. Bet daugiausia – vandenį.

Blogiausia, kas gali nutikti: iššvaistysite savo brangų laiką, šveisdami virtuvę ar vonią, bet rezultato neišvysite.

6. Dvi skirtingos baterijų rūšys = korozija

Kodėl: skirtingos baterijų rūšys gali turėti skirtingus cheminius junginius ir nevienodas įtampas. Kai viena baterija išsenka, antroji baterija gali toliau iškrauti elektros energiją.

Blogiausia, kas gali nutikti: tai gali pažeisti jautrius elektroninius prietaisus.

7. Vaistai + greipfrutų sultys = perdozavimas

Kodėl: daugelį nereceptinių ir receptinių vaistų vartojant kartu su greipfrutų sultimis, rizikuojama padidinti vaisto absorbciją.

Blogiausia, kas gali nutikti: įprasta dozė gali virsti mirtinu perdozavimu.

8. Paracetamolis (acetaminofenas) + alkoholis = negrįžtamai pažeistos kepenys

Kodėl: ilgesnis alkoholio vartojimas suaktyvina fermentus, kurie acetaminofeną gali transformuoti į chemikalus, galinčius pažeisti kepenis, net jeigu vaistas vartojamas nedideliais kiekiais.

Blogiausia, kas gali nutikti: po savaitgalio linksmybių išgėrus paracetamolio, galima net mirti, jeigu bus pažeistos kepenys. Kiekvienais metais dėl šios mirtinos kombinacijos miršta apie 200 žmonių.

9. „Red Bull“ + pienas = skrandžio skausmai

Su šiuo mišiniu galima padaryti net mokslinį eksperimentą: sumaišykite juos, ir pieną greitai sutrauks.

Kodėl: energetinio gėrimo rūgštis susijungia su pieno baltymais ir sudaro druską, todėl kazeinas praranda skystumą ir sulimpa į gabalus.

Blogiausia, kas gali nutikti: išvargins silpni arba vidutinio stiprumo skrandžio skausmai, vėmimas.

10. Glikolio rūgštis (alfa hidroksi rūgštis, AHA) + retinolis = neefektyvi odos priežiūra

Tarp šių priemonių naudojimo reikia padaryti bent 30 minučių pertrauką.

Kodėl: glikolio rūgštis turi kitokį pH nei retinolis, tad kai jie kartu patenka ant odos, glikolis yra pranašesnis už retinolį ir sumažina retinolio poveikį odai.

Blogiausia, kas gali nutikti: išleidę daug pinigų odos priežiūrai nuo senėjimo nenorėsite, kad kuris nors iš ingredientų taptų nenaudingas. Taip pat ši kombinacija gali sudirginto odą.

11. Ibuprofenas + alkoholis = pažeista skrandžio gleivinė

Kodėl: ibuprofeną geriant tuščiu skrandžiu, jis gali sukelti pažeidimus skrandžio gleivinėje. Alkoholis dar labiau padidina riziką. Tai ypač pavojinga, jeigu esate linkę į opas.

Blogiausia, kas gali nutikti: tai gali sudirginti skrandį ir sukelti kraujavimą, opas bei skrandžio ir žarnyno problemų.

12. Kombinuotieji chna plaukų dažai + vandenilio peroksidas = nepageidaujama cheminė reakcija

Dauguma chna plaukų dažų, išskyrus raudonos spalvos, turi metalų druskų. Šie plaukų dažai vadinami kombinuotaisiais chna plaukų dažais. Dažant plaukus bet kokiais ilgalaikiais dažais, turinčiais vandenilio peroksido, net ir praėjus metams ar dvejiems po chna kombinuotųjų dažų naudojimo, gali kilti nepageidaujama reakcija. Todėl prieš dažant reikėtų išbandyti dažus ant nedidelės sruogos.

Kodėl: kai vandenilio peroksidas susiduria su pusmetalių ar metalų druskomis, gali kilti didelis sprogimas.

Blogiausia, kas gali nutikti: cheminė reakcija gali sukelti nemalonų kvapą ir dūmus, nudeginti galvą. Pažeidus galvos odą, gali sustiprėti pavojingų chemikalų, kurie ir taip yra daugumoje ilgalaikių plaukų dažų, absorbavimas.

13. Jonažolė + kontraceptikai = neefektyvi kontracepcija

Jeigu geriate juos vienu metu, turėtumėte naudoti papildomas apsisaugojimo priemones.

Kodėl: jonažolė padidina estrogeno skaidymą – šis hormonas yra daugelyje geriamų kontraceptikų rūšių.

Blogiausia, kas gali nutikti: jūs galite pastoti. Be to, jonažolės sukelia ir kitokius šalutinius poveikius – padidina jautrumą saulei, apsunkina gydymą antidepresantais ir vaistais nuo ŽIV.

14. Briedžiukai (grybai) + alkoholis = apsinuodijimas grybais

Kodėl: prieš valgant briedžiukus būtina gerai išvirti, nes jie turi hidrazino toksinų. Bet net ir išvirti briedžiukai, jeigu bus užgeriami alkoholiu, gali sukelti nepageidaujamą šalutinį poveikį ir nedidelį apsinuodijimą.

Blogiausia, kas gali nutikti: alkoholis gali apsunkinti toksinų poveikį, gali pablogėti virškinimas, atsirasti blogumas. Apsinuodijimo požymiai gali tęstis iki paros.

15. Retinolis + saulė = saulės nudegimų rizika

Jeigu naudojate dieninius senėjimą stabdančius produktus, turinčius retinolio ar retinoidų, būtinai pasirūpinkite pakankama apsauga nuo saulės.

Kodėl: yra įrodymų, kad retinoidai, veikiami saulės spindulių, gali tapti toksiški.

Blogiausia, kas gali nutikti: geriausia, kas gali nutikti – saulė susilpnins retinolio ir kartu odos priežiūros priemonės poveikį. Blogiausiu atveju veido oda stipriai nudegs ir taps skausminga, raudona.

16. Antibiotikai + pieno produktai = sumažėjęs efektyvumas

Kodėl: kalcis pieno produktuose trukdo įsisavinti antibiotikus, todėl jie tampa ne tokie efektyvūs. Antibiotikai, su kuriais reikia būti ypač atsargiems – fluorochinolonai, pavyzdžiui, ciprofloksacinas ar levofloksacinas, taip pat tetraciklinai, pavyzdžiui, doksiciklinas.

Blogiausia, kas gali nutikti: jeigu kovojate su rimta infekcija, gali tekti gerti antrą, stipresnį antibiotikų kursą, ir tai gali sužlugdyti jūsų imuninę sistemą.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.