DNR tyrimai – ir nusikaltėliams, ir meilužiams gaudyti

Manheime, Vokietijoje nužudytos lietuvės Gabrielės Žebrovskytės žudiko paieškos užtruko 17 parų – tiek laiko reikėjo, kad tyrėjai nustatytų žudiką. Lietuvos Valstybinės teismo medicinos tarnybos ekspertai tvirtina, kad tokie tyrimai, kai iš seilių nustatomas nusikaltėlis, Lietuvoje atliekami nuo 1997 metų. Tokiu būdu buvo nustatyta ir Panevėžio rajone nužudytos merginos tapatybė.

Pirmiausia, įkalčiai (mėginiai) kruopščiai apžiūrimi, vėliau iškarpomos dėmės, kurių ieškoma po didžiuliu padidinimo stiklu.<br>D.Umbraso nuotr.
Pirmiausia, įkalčiai (mėginiai) kruopščiai apžiūrimi, vėliau iškarpomos dėmės, kurių ieškoma po didžiuliu padidinimo stiklu.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

2013-10-24 20:04, atnaujinta 2018-02-20 20:56

DNR profilis, kuris gaunamas iš seilių, spermos, kaulinių audinių, lytinių organų išskyrų leidžia atpažinti ne tik lytinius iškrypėlius, tačiau ir narkotikų kontrabandininkus, plėšikus. Šiuo metodu taip pat nustatoma ar paneigiama tėvystė. Vokietijos „Cezar“ tyrimų grupės pareigūnams žudiką pavyko nustatyti jo DNR profilį, išskirtą iš seilių, sulyginus su merginos kūne rastos vyro spermos DNR profiliu.

„Tyrimai labai brangūs ir reikalauja daug darbo. Sunkiausia DNR profilį išskirti iš kaulinio audinio, iš seilių ir kraujo – lengviau. Iš seilių nustatyti DNR profilį užtrunka dvi dienas. Jei yra kaulinis audinys – reikia septynių ar aštuonių dienų“, – pasakojo Valstybinės teismo medicinos tarnybos Serologijos ir DNR tyrimų laboratorijos vedėja Rima Baranovienė.

Ištiria tūkstančius objektų

R.Baranovienės teigimu, laboratorija gauna apie 600 užduočių per metus, tačiau kiekviena jų turi dešimt ir daugiau tyrimo objektų, todėl metodas, kurį Vokietijos ekspertai naudojo nustatant lietuvaitės žudiką, kai buvo patikrinta apie tris šimtus su nusikaltimo auka ar vieta susijusių vyrų seilių, naudojamas ir Lietuvoje.

Vieno objekto ištyrimas iš seilių kainuoja apie 350 litų, o iš kaulinio audinio ar kitų medžiagų, kurios suirusios – apie 900 litų.

Šis metodas leidžia sėkmingai identifikuoti nusikaltėlį, ypač seksualinės prievartos atvejais. „Kai nustatomas įtariamojo genotipas, tuomet duomenų ieškoma policijos įskaitoje, žiūrima, ar asmuo su tokiu genotipu yra papuolęs į teisėsaugos akiratį. Jei žmogus turėjo reikalų su teisėsauga, jų duomenys renkami – kaupiamas iš seilių išskirtas DNR profilis“, - pasakojo R.Baranovienė.

DNR profilis – asmens genetinis pasas

DNR profilis gali būti paimtas ne tik iš seilių, bet ir iš išrautų plaukų, kraujo, odos epitelio (viršutinio odos sluoksnio), kaulinio audinio – tokiu būdu atpažįstami asmenys iš skeletų, kai reikia nustatyti asmens tapatybę.

R.Baranovienė patikino, kad atliekant vieną užduotį dažniausiai tiriami dešimtys objektų, kurie vėliau lyginami su nusikaltėlių paliktais biologiniais profiliais. Seilių mėginius iš įtariamųjų juos sulaikant dažniausiai paima specialiai apmokyti policijos pareigūnai, rečiau – specialistai.

Bet kurios ląstelės branduolyje slypi DNR profilis. Tyrimas atliekamas ląsteliniame lygyje, tiriamas ląstelės branduolyje esantis DNR: „Neturi reikšmės, kokia asmens biologinė medžiaga paimta, iš tos medžiagos ląstelės branduolio išskiriamas DNR profilis – asmens genetinis pasas.“

Kraujo dėmės – net ir skalbtuose audiniuose

Visi smurtiniai nusikaltimai tiriami analogišku metodu. Pirmiausia, įkalčiai (mėginiai) kruopščiai apžiūrimi, vėliau iškarpomos dėmės, kurių ieškoma po didžiuliu padidinimo stiklu. Tam tikrais atvejais epitelio ląstelių ieškoma nuoplovose, kai su specialiu, vata apsuktu pagaliuku, kuris suvilgomas distiliuotame vandenyje, „pavalomos“ įtartinos dėmės.

Laboratorijoje dirba biomedicininį ar genetinį išsilavinimą turintys ekspertai, kurie pirmiausia apžiūri daiktus ir paima biologinius pėdsakus, vėliau atliekami specialūs tyrimai, kurių metodai skiriasi nuo ekspertizei pateiktos medžiagos, jos būsenos.

Lytinių nusikaltimų atveju rasti sausi spermatozoidai ekstrahuojami – ant dėmės užpilamas specialus reagentas, atitirpinantis uždžiūvusius spermatozoidus. Šie vėliau užpilami ant objektinio stiklelio, nudažomi, kad geriau matytųsi. Tokiu būdu nustatomas spermatozoidų savininkas – išskiriamas galimo nusikaltėlio DNR profilis.

Jei nusikaltėlis nebaigė lytinio akto ar  yra nevaisingas, nesigamina spermatozoidai, tuomet tyrėjai atlieka kitokio pobūdžio tyrimus – nustatinėja prostatos specifinį antigeną.

DNR profilio ekspertai ieško net ir skalbtuose ar išvalytuose audiniuose, iššveistose kriauklėse. Ant tokių daiktų tuomet pilamas specialus skystis, išryškinantis biologinius kraujo pėdsakus.

DNR tyrimas – meilužiams gaudyti

DNR tyrimai naudojami ne tik nusikaltėliams nustatyti, šiandieną jie itin populiarūs nustatant ar paneigiant tėvystę.

Įvairios privačios klinikos siūlo atlikti DNR tyrimus ir nustatyti giminystės ryšius, atlikti kūdikio lyties nustatymo testą. Tokie tyrimai Lietuvoje vidutiniškai kainuoja apie 900 litų.

Pasaulyje itin populiarus polinkio į ligas testas. Per tyrimą išanalizuojamas asmens genetinis profilis ir ieškoma pagrindinių ženklų, rodančių galimybę susirgti tam tikromis ligomis.

Panašiausias į kriminalistikoje naudojamą DNR profilio išskyrimo metodą – neištikimybės DNR testas. Atliekant tyrimą iš biologinių pėdsakų išskiriamas DNR, kuris vėliau lyginamas su partnerių DNR profiliu.

DNR tyrimai atliekami iš įvairiausių pavyzdžių. Dažniausiai pateikiami plaukai, apatinis trikotažas, patalynė, audiniai, net prezervatyvai. Atlikęs DNR neištikimybės testą žmogus gali sužinoti, kokios kilmės įtartinos dėmės ant pateiktų daiktų ar DNR priklauso partneriams, ar – trečiam asmeniui.

Tokio pobūdžio tyrimas gali atskleisti, ar įtartini biologiniai mėginiai iš moteriškos ar vyriškos lyties biologinio pėdsako. Tokių tyrimų kainos Lietuvoje svyruoja nuo 600 iki 1000 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.