Iškasta seniausia pasaulyje didžiosios katės kaukolė

Mokslininkai iškasė seniausias iki šiol žinomas didžiosios katės liekanas, kurios liudija, kad šie plėšrūnai, panašūs į snieginius leopardus, išsivystė Azijoje ir po to iš ten išplito, praneša AP.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2013, 1:19 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:59 AM

Tibete iškasta beveik visa kaukolė, kuriai apie 4,4 mln. metų. Ji senesnė, nei didžiosios katės liekanos, rastos Tanzanijoje – jų amžius vertinamas 3,7 mln. metų.

Naujai atrasta rūšis nėra tiesioginis tokių didžiųjų kačių, kaip tigrai, liūtai ir jaguarai, protėvis, tačiau ši rūšis artimai susijusi su snieginiu leopardu, parodė tyrimas, kuriam vadovavo Niujorko gamtos istorijos muziejaus mokslininkas Jackas Tsengas.

2010 m. jis su kolegomis išvyko į Himalajus ieškoti fosilijų. Komanda išsiskirstė, kad apžiūrėtų didesnį plotą. Užlipusi į kalno viršūnę J.Tsengo žmona, doktorantė Juan Liu rado pavienių kaulų ir radijo ryšiu pasikvietė kolegas, kad padėtų juos surinkti. Pradėję kasinėti jie rado katės kaukolę, dydžio sulig dideliu greipfrutu.

Ištyrę aplinkines uolienas ir dirvožemį, mokslininkai nustatė kaukolės amžių.

Patvirtinta, kad fosilija gerokai senesnė už ligšiolinę rekordininkę.

Tai įrodymas, kad didžiosios katės gyveno Tibeto plynaukštėje, ir kad čia galėtų būti dar senesnių didžiųjų kačių fosilijų.

Katė, kuriai priklausė kaukolė, turėjo plačią kaktą, panašią į snieginio leopardo, jos priekiniai dantys buvo labai nusidėvėję. Tai buvo palyginti maža didžioji katė, maždaug dūminio leopardo, kuris sutinkamas Pietryčių Azijos atogrąžų miškuose ir gali užaugti iki 23 kg dydžio.

Naujoji kačių rūšis pavadinta Panthera blytheae - Blythe Haaga, kurios tėvai parėmė Niukorko gamtos istorijos muziejų, garbei.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.