Grybai kontroliuoja aplink esantį orą ir sukelia vėjus

Grybai – ne tokie jau bejėgiai, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Mokslininkai nustatė, kad jie turi neeilinį sugebėjimą valdyti orus, praneša telegraph.co.uk.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-27 20:29, atnaujinta 2018-02-20 02:55

Keisdami aplink juos esančio oro drėgnumą, jie sukelia vėją, kad šis nupūstų jų sporas ir padėtų jas paskleisti.

Augalai naudoja daugybę būdų, kaip platinti sėklas – gravitacija, iššovimas, vėjas, vanduo, gyvūnai... Anksčiau manyta, kad grybai yra pasyvūs sėklų platintojai – tiesiog paleidžia sporas, ir tada nuo oro srovių priklauso, kur jos bus nuneštos.

Bet naujas tyrimas rodo, kad grybai sugeba paskleisti savo sporas po plačią teritoriją, net jeigu nėra jokio vėjo – jie patys sukuria sau orą, kokio reikia.

JAV mokslininkai, naudodami aukštos raiškos filmavimo techniką ir matematinį modeliavimą, parodė, kaip kreivabudės ir šitake grybai išskiria vandens garus, kurie atvėsina aplink juos esantį orą ir sukuria konvekcines sroves. Tai savo ruožtu sukelia miniatiūrinį vėją, kuris pakelia grybų sporas į orą.

Tai reiškia, kad grybai nėra vien „mechaniški sporų gamintojai“, ir kad yra gerokai sudėtingesni, nei buvo manoma. „Jie kontroliuoja savo vietinę aplinką ir sukuria vėjus – niekur daugiau gamtoje taip nėra“, - sako tyrimui vadovavusi mokslininkė Emilie Dressaire.

Mokslininkai mano, kad tokius pat procesus gali sukelti visų rūšių grybai, net ir grybeliai, kurie sukelia augalų, gyvūnų ir žmonių ligas.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.