Saulę lyžtelėjusi kometa ISON smarkiai nukentėjo, bet išgyveno

Šimtmečio kometa ISON įveikė skrydį Saulės pašone, nors praėjusią savaitę astronomai ją jau buvo palaidoję. Taigi Žemės gyventojai artimiausiomis dienomis galbūt galės šią kometą danguje išvysti net plika akimi.

Kometos ISON skrydis Saulės pašone<br>ESA/NASA/SOHO/SDO nuotr.
Kometos ISON skrydis Saulės pašone<br>ESA/NASA/SOHO/SDO nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 2, 2013, 12:45 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:03 AM

Arčiausiai Saulės – vos 1,2 mln. km atstumu – ši kometa buvo priartėjusi ketvirtadienio vakarą. Nesulaukę kometos uodegos kitoje žvaigždės pusėje, astronomai suskubo pranešti, jog iš ledo, uolienų ir dulkių sudarytą kosminį objektą sunaikino Saulės kaitra, praneša Phys.org.

Tačiau savaitgalį paaiškėjo, kad ISON ištvėrė priartėjimą ir, nors smarkiai nukentėjęs, jos branduolys tęsia savo kelionę Saulės sistemoje. „Aiškiai matosi objektas, skleidžiantis daleles“, – sakė Karalienės universiteto (Belfastas, Šiaurės Airija) astronomas Alanas Fitzsimmonsas.

Anksčiau prognozuota, kad, jei kometa sėkmingai apskries Saulę nesuskilusi, iki gruodžio vidurio ją naktiniame danguje bus galima matyti plika akimi. Atsižvelgiant į tai, kad po perihelio ISON neteko dalies savo medžiagos, ji nebus tokia ryški, kaip manyta. Astronomai nedrįsta spėlioti, ar kometą bus galima pamatyti be papildomos įrangos, bet tokia galimybė neatmetama.

Šiuo metu kometa pamažu artėja prie Žemės orbitos. Didžiausia tikimybė ją pamatyti bus šią ir kitą savaitę (iki gruodžio vidurio) rytais, prieš pakylant Saulei. ISON turėtų į padangę išlįsti toje dalyje, kur teka Saulė, ir kasdien bus matoma vis aukščiau horizonto.

Kometa ISON buvo atrasta pernai. Manoma, kad ji susiformavo pačioje Saulės sistemos kūrimosi pradžioje, prieš maždaug 4,5 mlrd. metų, ir atskriejo iš Orto debesies, esančio pakeliui į kitas žvaigždes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.