Naujas pasaulio šalčio rekordas netrukus vėl bus pagerintas?

Vieno Antarktidos kalno viršūnėje užfiksuotas naujas Žemės šalčio rekordas: -91,2 laipsnio pagal Celsijų. Vilniaus universiteto (VU) profesorius, klimatologas Arūnas Bukantis teigia, kad šis šalčio rekordas neturėtų labai stebinti, o ir su visuotine klimato kaita jo sieti neverta.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Dec 9, 2013, 12:37 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:10 PM

Rekordiškai žema temperatūra buvo užfiksuota ant Fudzi kupolo, kurio aukštis siekia apie 3,8 km. Matavimus atliko Amerikos mokslininkai, naudodami palydovus ir kitą įrangą. Manoma, kad šioje vietovėje gali būti dar šaltesnių taškų, kadangi palydovu galima išmatuoti tik temperatūros vidurkį kvadratiniame kilometre.

„Svarbu pabrėžti, kad šalčio rekordas buvo matuojamas iš palydovo – tokie duomenys negali būti priimti kaip faktas, jie nėra tokie tikslūs ir paklaida yra neišvengiama. Šis rekordas dar nėra patvirtintas, apie jį bus diskutuojama šią savaitę, jis bus svarstomas, o patvirtinimo gali tekti palaukti dar ilgiau“, – teigė A.Bukantis.

Šalčiausia temperatūra užfiksuota esant giedram dangui ir nedideliam vėjui. Tačiau klimatologas pastebėjo, kad daugiausia įtakos šiam rekordui turėjo aukštis.

„Tokiose vietose atmosfera būna išretėjusi, ledo paviršius atvėsta ir spinduliuoja daug savo energijos. O ir laikas tam tinkamas, šiuo metu to galima tikėtis, nes vasara ten dar tik ateina, – pastebėjo A.Bukantis. – Apskritai, Antarktida yra izoliuotas žemynas ir ten vyksta kitokie procesai. Jame išlieka grėsminga situacija su ozono skyle. Dėl jos stratosferoje temperatūra krenta, taigi žemos temperatūros tikėtinos ir prie paviršiaus. Todėl šalčio rekordas neturėtų labai stebinti.“

Išties, šalčiai šiai vietovei nesvetimi: oro temperatūra vasarą čia siekia apie -30 laipsnių pagal Celsijų, žiemą nukrenta žemiau -80 laipsnių, o vidutinė metų temperatūra yra -54,3 °C.

Fudzi kupolo apylinkėse per metus iškrenta tik 25 mm kritulių, kurie žemę pasiekia ledo kristalų pavidalu. Jei atsidurtumėte ant šio kalno žiemą nepasirūpinę reikiama apsauga, šaltis galėtų per kelias minutes užšaldyti akis, nosį ir plaučius.

„Nepasitikslinau, ar ten esančioje japonų mokslinėje bazėje dabar dirba žmonių, bet gali būti, kad ten veikia tik automatiniai prietaisai. Stotys, kuriose gyvena žmonės, įsikūrusios pakrantėse. Apskritai, tokia temperatūra yra pavojinga žmogui, be specialios aprangos prie jos nepavyktų išgyventi, o ir prietaisai ne visi veikia“, – sakė pašnekovas.

Ligšiolinis šalčio rekordas priklausė Rusijos „Vostok“ tyrimų stočiai, kuri taip pat įsikūrusi Antarktidoje. 1983-iųjų žiemą čia buvo užfiksuotas -89,2 laipsnių šaltis.

Šalčiausia nuolat žmonių gyvenama vieta Žemėje yra Rusijos Oimiakono kaimas, įsikūręs rytų Jakutijoje, Oimiakono kalnyne, 741 m aukštyje virš jūros lygio. Čia gyvena apie 500 žmonių, vidutinė oro temperatūra sausį yra -50 °C, o 1926 metų žiemą užfiksuotas rekordinis -71,2 laipsnio šaltis.

Palyginti, žemiausia oro temperatūra Lietuvoje, užfiksuota 1956 metų vasarį Utenoje, tebuvo -42,9 °C.

„Kalbant apie rekordus, reikia suprasti, kad jei kažkas įvyko anksčiau, tai gali ir pasikartoti. Žiema dar tik prasidėjo, kol kas orai palyginti permainingi, – sakė A.Bukantis. – Ilgalaikes prognozes sudarinėti sunku, o ir pasitikėti jomis neverta. Galima pastebėti tik tai, kad ekstremalumų mūsų regione daugėja. O bus naujų rekordų, ar ne, pamatysime.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.