Amerikiečiai skelbia naują šalčio rekordą: -93,2 °C

Savaitgalį paskelbta žinia apie 2004 metais užfiksuotą šalčio rekordą Antarktidoje (-91,2 °C), pasirodo, tebuvo įspėjamasis amerikiečių mokslininkų šūvis: pirmadienį paskelbta, kad 2010 metų rugpjūčio 10 d. šiame žemyne palydovais užfiksuotas -93,2 laipsnių pagal Celsijų šaltis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2013, 10:09 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:49 PM

Tai pranešta JAV San Fransisko mieste vykstančioje Amerikos geofizikų sąjungos susitikime – didžiausiame pasaulyje gamtos mokslininkų susitikime, skelbia BBC.

Tyrėjai pabrėžia, kad tai yra preliminarūs matavimų rezultatai, kadangi palydovais galima išmatuoti apytikslę temperatūrą kvadratiniame kilometre.

Ligšiolinis šalčio rekordas priklausė Rusijos „Vostok“ tyrimų stočiai, kuri taip pat įsikūrusi Antarktidoje. 1983-iųjų liepą čia buvo užfiksuotas -89,2 laipsnių šaltis.

Tiesa, rusų tyrėjai matavo oro temperatūrą kelių metrų aukštyje, o palydovais galima užfiksuoti tik ledo paviršiaus temperatūrą. Visgi amerikiečiai įsitikinę, kad naujo rekordo vietoje oro temperatūra būtų žemesnė nei „Vostok“ tyrimų stotyje.

„Suprantu, kad tokią ypač žemą temperatūrą sunku įsivaizduoti, – sakė JAV Nacionalinio sniego ir ledo duomenų centro (Kolorado valstija) atstovas Tedas Scambosas. – Šiuo metu kai kuriose Šiaurės Amerikos dalyse jaučiamos šalčio bangos, palyginti su tuo, yra labai švelnios.“

T.Scambosas su kolegomis nagrinėjo palydovų duomenis, surinktus per pastaruosius 30 metų.

Jie nustatė, kad šalčiausia Antarktidoje būna tamsiais žiemos mėnesiais dideliame aukštyje, kur ypač sausas oras sudaro palankias sąlygas spinduliuoti šilumą į kosmosą.

Naujasis šalčio rekordas užfiksuotas centrinėje žemyno dalyje, 3,9 km aukštyje virš jūros lygio, netoli Argus kupolo ir į pietus nuo Fudzi kupolo – kalno, kurio viršūnėje 2004-aisiais užfiksuotas -91,2 °C šaltukas.

„Siūlyčiau naujo rekordo neskubėti fiksuoti, nes, manau, skaičiai metų bėgyje bus patikslinti, – pridūrė T.Scambosas. – Visgi aš esu įsitikinęs, kad mes radome šalčiausias vietas Žemėje ir žinome, kodėl taip yra.“

Šalčiausia nuolat žmonių gyvenama vieta Žemėje yra Rusijos Oimiakono kaimas, įsikūręs rytų Jakutijoje, Oimiakono kalnyne, 741 m aukštyje virš jūros lygio. Čia gyvena apie 500 žmonių, vidutinė oro temperatūra sausį yra -50 °C, o 1926 metų žiemą užfiksuotas rekordinis -71,2 laipsnio šaltis.

Palyginti, žemiausia oro temperatūra Lietuvoje, užfiksuota 1956 metų vasarį Utenoje, tebuvo -42,9 °C.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.