Į elitinį Nobelio premijos klubą pasaulis priėmė lietuvį R.Shillerį

Stokholme lietuvių kilmės ekonomistas Robertas J.Shilleris priėmė aukščiausią gyvenime įvertinimą - Švedijos karalius Carlas Gustafas įteikė Nobelio ekonomikos premijos apdovanojimą. Kiek anksčiau mokslininkas yra užsiminęs: „Manau, esu pirmas etninis lietuvis, gavęs Nobelio premiją“. Taip pasaulinio garso ekonomistas parašė Robertas Shilleris savo giminaičiui fizikui Arūnui Krotkui.

Lietuviškai R.Shilleris nebemoka, nors abu jo tėvai dar puikiausiai mokėjo.<br>„Reuters“ nuotr.
Lietuviškai R.Shilleris nebemoka, nors abu jo tėvai dar puikiausiai mokėjo.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2013, 8:39 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:32 PM

Ekonomiką tyrinėjantis R.Shilleris dar iki Nobelio premijos komiteto sprendimo buvo gerai žinomas pasauliui. Jo ekonomikos veikalai, kuriuose daugiausia rašoma apie akcijų rinką, graibstomi kaip bestseleriai, nuomonės klausoma Davoso ekonomikos forume, su juo konsultuojasi pasaulio galingiausieji.

Lietuviai per kiekvienus Nobelio premijų teikimus patyliukais svarsto, kada ateis tas laikas, kai šią prestižinę premiją gaus lietuvis – ne lietuvių kilmės žydas ar pusiau lietuvis, pusiau lenkas, o tikras, grynakraujis mūsų tautietis. Bet mažai kas žino, kad tas laikas jau atėjo. Žmogus, kuriam šiemet įteikiama Nobelio ekonomikos premija, ir kuris, jeigu tikėsime britų žurnalo „Prospect“ sudarytu iškiliausių pasaulio protų sąrašu, yra 55 pagal protingumą žmogus Žemėje, yra tikrų tikriausias lietuvis, trečios kartos emigrantas.

Jo pavardė – Shilleris – iš tiesų yra senelio į JAV iš Lietuvos atsivežta pavardė Šileris. O garsiojo ekonomisto senelės pavardė buvo Radzivilaitė. R.Shillerio prašymu šeimos geneologiją išsamiai išstudijavo jo pusseserė, režisierė Nijolė Krotkutė.

„Jis absoliučiai lietuviškos kilmės“, - tvirtino ji. Iš tėvo pusės Šileriai kilę nuo Mažosios Lietuvos, tad kažkurioje kartoje galėjo būti giminystės ryšių su vokiečiais, tačiau to nepavyko atsekti. Bet motinos linijos istorija – dar labiau intriguojanti. Radzivilų pavardė leidžia manyti, kad pasaulinio garso ekonomisto gyslomis gali tekėti ir Lietuvos didikų Radvilų kraujas. Tiesa, tai tik hipotezė.

Vadovauja Jeilio universiteto ekonomikos katedrai

Giminės istoriją tyrinėjusiai pusseserei pavyko išsiaiškinti, kad protėvis Radzivila buvo Žygimanto Augusto laikų matininkas, atvykęs į Žemaitijos ekonomiją daryti matavimų valakų sistemai. „Radvilos perkėlė savo matininkus į Žemaičių ekonomiją. Jie ten apsistojo, gavo įvairių privilegijų“, - pasakojo N.Krotkutė. Ar matininkas Radzivila buvo didikų Radvilų kraujo giminė, dabar sunku atsekti.

Vienas iš tų Radzivilų nuo Jakaičių dalyvavo Žemaičių sukilime kartu su Pauža. „Jie buvo teisti Kauno teisme ir ketvirčiuoti, galvos iškabintos Joniškyje“, - kalbėjo R.Shillerio pusseserė. Pasak jos, teismo įrašuose nurodoma, kad Radzivila savo kalboje sakė, jog jų giminė labai garbinga, jie čia gyvena jau 200 metų ir visada buvo laisvi, todėl nepasiduos ir neleis savęs padaryti baudžiauninkais.

Tokie jie ir liko – laisvi valstiečiai, gana turtingi, išsiplėtė po visą Joniškio rajoną. N.Krotkutės senelė ir R.Shillerio senelis buvo sesuo ir brolis, jie gimė Rimšonių kaime. R.Shillerio senelis Vincas Radzivila 1907 metais išvyko į Ameriką, bėgdamas nuo rekrutų. Amerikoje sutiko ir vedė savo kraštietę lietuvę. Jiems gimė R.Shillerio motina, o N.Krotkutės teta Birutė Radzivilaitė.

O R.Shilerio senelis iš tėvo pusės buvo iš Tauragės rajono, Gaurės kaimo. Kartu su žmona jis išvyko į JAV ir ten susilaukė Bronislavo, vėliau persivadinusio Benjaminu, Shillerio. Būdami kilę iš Mažosios Lietuvos, Šileriai galėjo turėti ir vokiško kraujo.

Pradžioje Shileriai gyveno Čikagoje, po to Detroite. R.Shillerio tėvas buvo inžinierius, padaręs reikšmingą atradimą dūmų neutralizavimo srityje, o motina daugiausia buvo namų šeimininkė. R.Shilleris turi dar vieną brolį, kuris jau pensijoje, o anksčiau dirbo „Ford“ gamykloje administracijos padalinio vadovu.

R.Shilleris mokslus baigė Masačusetse, o po to apsigyveno Jeilyje, yra Jeilio universiteto profesorius, vadovauja ekonomikos katedrai. Jis yra vedęs amerikietę vaikų psichologę, turi du sūnus. Vyresnysis seka tėvo pėdomis – yra ekonomistas, o jaunesnysis studijuoja filosofiją.

Lietuvos valdžia susizgribo ne iš karto

Lietuviškai R.Shilleris nebemoka, nors abu jo tėvai dar puikiausiai mokėjo. Dabar pasako tik „labą dieną“. Su pusbroliu giminės kalbasi rusiškai – šią kalbą jis neblogai išmoko, kai M.Gorbačiovo laikais teko bendradarbiauti su rusų ekonomistais.

Tačiau vienas garsiausių pasaulio ekonomistų laiko save tikru lietuviu, domisi protėviais, pats paprašė pusseserės sudaryti genealoginį medį.

Lietuvos vadovai apie tai, kokią aukštumą pasiekė lietuvių kilmės mokslininkas suprato tik po lrytas.lt rašinio. Po portalo straipsnio prezidentė Dalia Grybauskaitė savo „Facebook“ paskyroje pasveikino R.Shillerį su laimėjimu.

„Šiemetinių Nobelio premijos laureatų gretose – du lietuviško kraujo turintys žmonės: pasaulinio garso ekonomistas Robertas Schilleris ir chemikas litvakas Michaelas Levittas. Sveikinu ir juos, ir visą Lietuvą!“ - rašė D.Grybauskaitė.

Litvaką M.Lewittą jau anksčiau pasveikino užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir pakvietė apsilankyti Lietuvoje. Jis labai nustebo iš portalo lrytas.lt sužinojęs, kad ekonomistas R.Shileris yra tikras lietuvis. Kitą dieną klaidą jis ištaisė.

Spalio 17 dieną L.Linkevičius pasveikino Nobelio premiją už pasiekimus ekonomikos srityje gavusį JAV lietuvį R.Shillerį ir pakvietė jį apsilankyti Lietuvoje.

„Džiaugiamės kartu su jumis ir didžiuojamės, kad prie svarbiausių pasaulio pasiekimų prisideda ir išeivių iš Lietuvos vaikai, taip įkvėpdami ir Lietuvos žmones siekti didžių tikslų“, – sakė L.Linkevičius.

R.Shilleris buvo vienas iš trijų amerikiečių, kuris reikšmingai prisidėjo prie ekonomikos tendencijų nagrinėjimo, taip sustiprindamas ekonominės raidos ir plėtros galimybes. Šiuo metu R.Shilleris dirba Jeilio universitete JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.