„Mars Express“ kadruose – nuostabą keliančios lygiagrečios Marso mėnulio rievės

Peržvelgus pastaruosius 10 metų Marso orbitinio zondo „Mars Express“ kauptą vizualinę medžiagą paaiškėjo, kad vieną iš dviejų Marso mėnulių – 22 km skersmens Fobą – dengia mįslingos, į medžio rieves panašios linijos. Jos Fobą juosia lygiagrečiai. Astronomai suglumę ir kol kas negali paaiškinti, kas tai ir kaip šios linijos atsirado Fobo paviršiuje.

Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Dec 27, 2013, 12:36 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:38 PM

„Lygiagrečių Fobo rievių struktūros yra, ko gero, vienas labiausiai gluminančių šio mėnulio darinių – kaip ir gigantiškasis 9 km skersmens Stiknio krateris“, – rašoma Europos kosmoso agentūros ESA pranešime spaudai.

Fobo rievių kilmė tebėra diskusijų objektas. Viena iš idėjų – rievės yra susijusios su didžiuoju krateriu. Tokiu atveju, tikėtina, kad jos yra smūginės kilmės.

Kita hipotezė – rievės Fobo paviršiuje galbūt yra nuo Marso paviršiaus (Fobą nuo Marso skiria tik 6 tūkst. km) pakilusių susidūrimo skeveldrų ir nuolaužų palikti randai. Tokiu atveju kiekviena rievių šeima būtų sietina su vis kitu smūgiu į Marso paviršių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.