Pirmųjų Lietuvos palydovų pakilimo grafiką koreguoja atšiaurūs orai Amerikoje

Rytinėje Jungtinių Amerikos

Ameriką krečia žiema.<br>AP nuotr.
Ameriką krečia žiema.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-01-05 13:37, atnaujinta 2018-02-17 22:41

Siekdami, kad šis istorinis įvykis - pirmoji Lietuvos kosminė misija - būtų nušviestas nacionaliniu mastu, TV3 tuo pačiu TV signalu dalinsis ir su kitais žiniasklaidos kanalais. Tiesiogiai raketos paleidimą transliuos ir LRT televizija.

Pirmą kartą raketa turėjo pakilti gruodžio pabaigoje, tačiau paskutinę akimirką startas buvo atidėtas dėl aušinimo sistemos gedimų Tarptautinėje kosminėje stotyje, kuriems pataisyti prireikė išleisti astronautus į atvirą kosmosą.

Anot „Orbital“ pranešimų, galutinį sprendimą, kurią dieną kilti, kompanijos specialistai kartu su NASA priims pirmadienį.

Jei kils trečiadienį, raketos startas įvyks apie 20 val. 35 min., o jei ketvirtadienį - 20 val. 10 min. Lietuvos laiku. Vienoje paroje yra vos penkios minutės, tinkamos raketos paleidimui - jos apskaičiuojamos remiantis TKS padėtimi orbitoje.

Tuo atveju, jei raketa bus paleista trečiadienį, erdvėlaivis „Cygnus“ prie Tarptautinės kosminės stoties su joje dirbančia 38-ąja astronautų ekspedicija prisijungs sekmadienį, sausio 12 d., apie 13 val. Lietuvos laiku.

Planuojama, kad lietuviški palydovai iš Tarptautinės kosminės stoties į orbitą bus paleisti maždaug vasario mėnesį. Tada pirmasis Kauno technologijos universiteto palydovas „LitSat-1“, sukonstruotas padedant Lietuvos kosmoso asociacijai ir Kosmoso mokslų ir technologijų institutui, pirmą kartą iš kosmoso ištransliuos tris tautos išrinktus lietuviškus žodžius. Kokie jie bus, iki antradienio dar gali spręsti patys Lietuvos žmonės, siūlydami brangiausius sau ir šaliai žodžius svetainėje tryszodziai.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.