Mokslininkai nustatė Arabijos pusiasalyje gyvenusių dinozaurų rūšis

Tarptautinė paleontologų

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 7, 2014, 7:29 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:26 PM

Šiaurės vakarinėje regiono dalyje palei Raudonosios jūros pakrantę, dabartinėje Saudo Arabijoje, mokslininkams pavyko surasti prieš maždaug 72 mln. metų gyvenusių gyvūnų dantų ir kaulų liekanų, sakoma Upsalos universiteto pranešime.

Dabar šioje vietovėje yra dykuma, bet kažkada čia buvo Afrikos pakrantė, o didžioji Arabijos sausumos masyvo dalis buvo po vandeniu.

Nustatyta, kad rastos fosilijos yra milžiniško daugiau nei 20 metrų ilgio žolėdžio titanozaurinio zauropodo (titanosaurid sauropod) uodegos slanksteliai ir maždaug 6 metrų ilgio plėšriojo abelizauridų šeimos teropodo dantys.

„Tai yra pirmieji taksonomiškai atpažinti dinozaurai Arabijos pusiasalyje“, – nurodoma australų paleontologo Benjamino Kearo pareiškime.

„Dinozaurų fosilijos Arabijos pusiasalyje randamos ypatingai retai, kol kas užregistruota vos keletas jų kaulų fragmentų“, – nurodoma jame.

Pastarasis radinys yra labai retas, nes nuosėdinės uolienos, susidariusios šio regiono upėse ir upeliuose dinozaurų laikotarpiu, čia yra sutinkamos gana nedažnai.

„Tokie patys dinozaurai buvo rasti Šiaurės Afrikoje, Madagaskare ir net Pietų Amerikoje“, – sakoma mokslininkų pranešime.

Australijos, Saudo Arabijos ir Švedijos mokslininkų bendro tyrimo išvados gruodį buvo paskelbtos moksliniame žurnale „PLOS ONE“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.