Prie marsaeigio mįslingai „išdygusio“ akmens cheminė sudėtis suglumino NASA tyrėjus

Paaiškėjo, kad šalia NASA marsaeigio „Opportunity“ netikėtai atsiradęs akmuo yra unikalios cheminės sudėties – jame yra gerokai daugiau kai kurių cheminių elementų, nei aplink esančio Marso grunto pavyzdžiuose. Apie tai pareiškė misijai vadovaujantis Steve'as Squyresas. „Marsas nepaliauja mus atakavęs mįslėmis“, – pripažino NASA tyrėjas.

Prie marsaeigio „Opportunity“ mįslingai „išdygęs“ akmuo: 3536 Marso dieną darytose nuotraukose (k.) jo nėra, o 3537-ą dieną jis pasirodė.<br>NASA/JPL-Caltech nuotr.
Prie marsaeigio „Opportunity“ mįslingai „išdygęs“ akmuo: 3536 Marso dieną darytose nuotraukose (k.) jo nėra, o 3537-ą dieną jis pasirodė.<br>NASA/JPL-Caltech nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Jan 20, 2014, 11:52 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:17 AM

Maždaug prieš dvi savaites šalia NASA marsaeigio „Opportunity“, kuris iš vietos nepajudėjo nuo praėjusių metų lapkričio ir dirbo tik robotizuotu manipuliatoriumi, atsirado „svečias“ – gerai matomas akmuo, kurio ankstesnėse fotografijose (nuo pat misijos pradžios) nebuvo matyti.

„Tas akmuo ant raudonosios lygumos paviršiaus panašus į spurgą su džemu. Ir jis tiesiog iš kažkur atsirado“, – sakė S.Squyresas.

Mokslininko teigimu, dabar tikrinamos dvi „svečio“ atsiradimo teorijos. Pirmojoje iškelta hipotezė, kad akmuo kažkokiu būdu išsprūdo iš po marsaeigio rato. Antrojoje – kad šį uolienos fragmentą išmušė netoliese kritęs meteoritas. S.Squyresas mano, kad antrasis variantas mažai tikėtinas.

Tyrėjai atliko spektroskopinę akmens analizę ir išsiaiškino tamsaus akmens „įdaro“ cheminę sudėtį. Paaiškėjo, kad jame yra neįprastai daug sieros, magnio.

„O mangano jame dukart daugiau nei rastume dar kur nors Marse“, – atkreipė dėmesį S.Squyresas.

Ši situacija mokslininkui priminė pačią misijos pradžią, iškart po to, kai marsaeigis nusileido prie Erelio kraterio.

„Mes dabar visiškai sugluminti, – neslepia misijos vadovas. – Bet kartu mūsų misijoje vėl prasidėjo nuostabus metas. Mes – kaip ir Erelio kraterio laikais: vėl diskutuojame, ginčijamės, keliame teorijas. Ne taip ir svarbu, kiek laiko dar dirbs marsaeigis – Marsas nepaliauja mus atakavęs mįslėmis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.