Kometą besivejantis zondas pabudo iš energijos taupymo režimo

Europos kosmoso agentūros (ESA) valdymo centro Vokietijoje atstovai pranešė, kad kosminis zondas „Rosetta“ sėkmingai pabudo iš energijos taupymo režimo ir pirmadienį, apie 20 val. Lietuvos laiku, atsiuntė signalą į Žemę, informuoja „Al Jazeera“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-01-21 10:06, atnaujinta 2018-02-17 07:18

„Rosetta“ kosminis palydovas buvo paleistas 2004 m. Misijos tikslas – pirmą kartą žmonijos istorijoje nusileisti žmogaus pagamintą objektą ant kometos paviršiaus.

2011 m. zondas buvo pervestas į energijos taupymo režimą, o vidinis laikrodis zondą „pažadinti“ turėjo pirmadienį, apie 12 val. Lietuvos laiku. Aparatas tuomet atliko savo sistemų diagnostiką ir pasiuntė signalą į Žemę.

Jei misija vyks taip, kaip planuota, lapkričio mėnesį aparatas turėtų pasiekti „67P/Churyumov-Gerasimenko“ kometą ir ant jos paviršiaus nuleisti nedidelį robotą, tirsiantį kometos paviršių. Tikimasi, kad eksperimentas suteiks vertingos informacijos apie Saulės sistemos formavimąsi ir evoliuciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.