Lyg žuvis vandenyje: nardymo kaukė išgauna deguonį tiesiai iš vandens

Pietų Korėjos dizaineris Jeabyun Yeon teigia išradęs deguonies kaukę, kuri plaukiant išgauna kvėpavimui reikalingą deguonį tiesiog iš vandens. Su „Triton“ deguonies respiratoriumi gali būti įmanoma kvėpuoti po vandeniu lyg žuviai.

Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Jan 21, 2014, 10:33 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:18 AM

Naujasis prototipas leidžia palaikyti normalų kvėpavimą po vandeniu be jokių didelių oro balionų ir kitos sunkios technikos. Be to, yra kur kas ergonomiškesnis.

Reguliatorius susideda iš plastikinio kandiklio, kuris įsitvirtina burnoje, ir dviejų, į abi nardymo kaukės puses išsišakojančių, lazdelių, kurios veikia kaip žuvies žiaunos. Lazdelės tekstūra susideda iš žvynų formos, kurie slepia mažas skylutes, skirtas įtraukti vandeniui. Talpyklos viduje esantis filtras nuo vandens atskiria deguonies molekules, o labai galingas mikrokompresorius jas suspaudžia bei pripildo rezervuarą. Likęs skystis yra tiesiog pašalinamas. Panašiai, kaip tai vyksta žuvies ar kitų vandens gyventojų organizme.

Nepaisant tikrai originalios idėjos, ši J.Yeon išradimo koncepcija sulaukė daug kritikos. Teigiama, kad vienam žmogaus įkvėpimui reikalingi 35 mg deguonies. Šio kiekio pagaminimui naujasis povandeninis prietaisas turėtų išfiltruoti 5,92 litrus vandens, dirbant 100 proc. efektyvumu. Todėl minutei normalaus intensyvumo žmogaus kvėpavimo reikėtų be jokio papildomo siurblio išpumpuoti apie 90 litrų vandens. Fiziškai žmogui tai būtų sunkiai įmanoma.

Taip pat skeptikų dėmesį atkreipė mokslininko teiginys, kad prietaisas priklauso nuo „ateities“ baterijų, kurios turėtų būti 30 kartų talpesnės negu turimos šiandien.

Nors „Triton“ sukėlė daug diskusijų dėl efektyvumo, šis naujas deguonies išgavimo tiesiai iš vandens modelis neabejotinai paskatins mokslininkus ir toliau eksperimentuoti bei ieškoti patogesnių kvėpavimo po vandeniu variantų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.