Paaiškėjo, iš kur Marse nukrito „riestainis“

Mokslininkai teigia išsiaiškinę, iš kur praėjusį mėnesį Marse, šalia roverio „Opportunity“, netikėtai atsirado riestainio formos uoliena. Ji užminė mįslę mokslininkams, nes „Opportunity“ nufotografavo ją ten, kur dar prieš keturias dienas jos nebuvo.

Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Feb 17, 2014, 10:21 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:31 AM

„Mars Exploration Rover“ misijos mokslinis vadovas Steve'as Squyresas apibūdino „riestainį“ kaip baltą uolieną su tamsiai raudonu įdubimu centre. 4 centimetrų pločio akmuo pavadintas „Pinnacle Island“ (liet. bokšto sala). Tad iš kur jis atsirado?

Tyrėjai sako, kad šis „riestainis“ yra dalis didesnės uolos, kurią „Opportunity“ nuskėlė ir perstūmė ratais sausio pradžioje. Kituose roverio darytuose atvaizduose matosi uola, kurią tikriausiai užkliudė jo ratai.

„Kai perkėlėme „Opportunity“ šiek tiek toliau, įkalnėje pamatėme apverstą tokios pat neįprastos išvaizdos akmenį“, – teigė „Opportunity“ vadovo pavaduotojas Ray Arvidsonas. – Mes per jį pervažiavome. Matome pėdsaką. Iš čia „Pinnacle Island“ ir atsirado.“

Išsprendę mįslę mokslininkai planuoja pasukti „Opportunity“ į pietuose esančią įkalnę, siekdami pažvelgti į atidengtas uolienas.

Uoloje daug mangano ir sieros, kurie, mokslininkų manymu, galėjo susikaupti uoloje dėl vandens.

„Tai galėjo nutikti gana neseniai vos žemiau paviršiaus, – sakė R.Arvidsonas. – Arba galėjo nutikti giliau po žeme ir seniau, o tada dėl laimingo atsitiktinumo, erozija pašalino viršutinį sluoksnį ir juos mūsų ratai galėjo pasiekti.“

„Opportunity“ sveria beveik 175 kg, jo ilgis ir aukštis – pusantro metro. Neseniai marsaeigis atšventė savo nusileidimo Marse dešimtmetį (tai įvyko sausio 25 d.). „Opportunity“ dvynys, „Spirit“, nusileido tų pačių metų sausio 4 d.

Ryšys su „Spirit“ nutrūko 2010 m., bet „Opportunity“ toliau tiria Raudonosios planetos buvusios gyvenamos aplinkos sąlygų detales.

„Opportunity“ yra senesnis, menkiau technologiškai pažengęs, nei du dabartiniai Marsą tiriantys NASA roveriai.

2,5 milijardų dolerių vertės misijos automobilio dydžio „Curiosity“ dabar keliauja link Aštriojo kalno, nuosėdinės formacijos, kuri leis roveriui ištirti Marso istoriją važiuojant į statų šlaitą ir sluoksnis po sluoksnio tiriant cheminę jų sudėtį.

2020 m. NASA planuoja paleisti kitą „Curiosity“ dydžio marsaeigį, surinksiantį pavyzdžius, kuriuos vėlesnės misijos galėtų parskraidinti į Žemę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?