Mirė rusų kosmonautas Valerijus Kubasovas

Trečiadienį, būdamas 79 metų, mirė garsus rusų kosmonautas Valerijus Kubasovas. Jis dalyvavo trijose kosminėse misijose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2014, 10:05 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:43 AM

„Su giliu liūdesiu pranešame, kad Maskvoje mirė V.Kubasovas. Jis buvo tikras kosmoso ir tarptautinio bendradarbiavimo kosmose pionierius“, – nurodė Kosmoso tyrinėtojų asociacija.

V.Kubasovas dalyvauti kosmonautų mokymuose buvo atrinktas 1966 metais kartu su kitais civiliais inžinieriais. Bene garsiausia jo misija įvyko 1975 metų liepą, kuomet kartu su Aleksėjumi Leonovu (pirmuoju į atvirą kosmosą išėjusiu žmogumi) jie pakilo erdvėlaiviu „Soyuz 19“ į kosmosą, o šis po dviejų parų susijungė su amerikiečių „Apollo“ moduliu. Tai buvo pirmas kartas, kai dviejų supervalstybių, Šaltojo karo priešininkių, atstovai susitiko kosmose.

Šis skrydis paklojo pamatus tolimesniam JAV ir Rusijos bendradarbiavimui kosmose ir Tarptautinės kosminės stoties statyboms.

Per tris misijas V.Kubasovas kosmose praleido 18 dienų ir beveik 18 valandų. Jam buvo suteiktas Tarybų Sąjungos didvyrio garbės vardas ir aukščiausias to meto apdovanojimas – Lenino ordinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.