Ar gyvenimas Marse išvarys iš proto?

Kai žmonių skrydžiai į kosmosą tapo realybe, vienas nežinomas faktorius buvo ne tik kosmoso aplinka, bet ir psichologija. Kaip žmogaus protas reaguotų į tokias ekstremalias sąlygas? Ar mikrogravitacija ir erdvėlaivio izoliacija sukels klaustrofobiją? Ar ištrūkimas iš Žemės gniaužtų galiausiai palauš psichiką? Ar egzistuoja „kosmoso beprotybė“, kuria gąsdino mokslinės fantastikos rašytojai?

Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Apr 23, 2014, 9:53 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:31 PM

Laimei, kosmosas iš proto žmonių neišvaro. Bet tai nereiškia, kad nustojome domėtis naujos aplinkos poveikiu mūsų psichologijai. Nauja „kosmoso beprotybės“ klausimo versija – kaip ilgainiui žmones paveiks buvimas toli nuo namų? Kaip gyvenimas Marse galėtų paveikti žmogaus emocinę būseną?

NASA tikisi tai išsiaiškinti. Šią savaitę agentūra, kartu su Havajų universitetu Manoa, pradėjo naujausią Marso simuliacijos eksperimentą, Havajų kosmoso tyrimo analogo ir simuliacijos misiją (angl. Hawaii Space Exploration Analog and Simulation mission, HI-SEAS).

Didžiojoje Havajų saloje, 2,5 km aukštyje virš jūros lygio, sąlygos tokios marsietiškos, kaip tik įmanoma Žemėje: Mauna Loa vulkaninė dirva gana panaši į Marse randamą vulkaninį regolitą. HI-SEAS stengiasi kuo tiksliau atkurti gyvenimo Marse sąlygas – ir naujausia dėlionės dalis išbando žmogaus emocijas.

Šioje antrojoje HI-SEAS misijoje dalyvauja trys vyrai ir trys moterys – tikslingai maža grupė, atrinkta iš 700 pareiškusių norą. Joje yra neuropsichologas, aeronautikos inžinierius ir oro pajėgų veteranas, tiriantis žmogiškąjį faktorių aviacijoje. Komanda gyvens 93 kvadratinių metrų kupolo formos būste. Ten jie praleis keturis mėnesius.

„Rengiamės sukelti jiems stresą, – sakė projekto vyriausioji tyrėja Kim Binsted. – Tokia tyrimo esmė.“

Išties, bandymo metu įgula izoliuojama taip, kaip ji būtų izoliuota Marse. Su išoriniu pasauliu – šeima ir draugais – jiems bus leidžiama bendrauti tik elektroniniu paštu. Imituojant komunikaciją tarp Marso ir Žemės, laiškai bus bus užlaikomi 20 minučių.

Maža to, kiekvienam misijos nariui bus suteiktos vos aštuonis minutės prausimuisi po dušu per savaitę. Šios aplinkybės keliamo streso nemažina ir faktas, kad iš gyvenamos jurtos įgula galės išeiti tik apsivilkusi storas, izoliuotas uniformas, simuliuojančias skafandrus. Havajų karštyje.

Misijos metu mokslininkai tikrins tiriamųjų nuotaiką ir bendravimo su kitais dalyviais sukeltus pokyčius. Jie taip pat tikrins įgulos kognityvinius įgūdžius stebėdami, kaip jie keičiasi eksperimento metu.

Tuo pačiu įgula vykdys kitus su gyvenimu Marse susijusius projektus, tarp kurių bus 3D spausdintuvu atspausdintų chirurginių įrankių išbandymas, augalų auginimas sąlygomis, panašiomis į marsietiškas, ir atliekų perdirbimas į Marse galimus panaudoti įrankius. Jie taip pat vykdys projektus už savo gyvenamosios vietos ribų, vilkėdami „kosminius skafandrus“. Pavyzdžiui, žymės greta tekančius lavos srautus – taip siekiama išbandyti gebėjimą dirbti kartu marsietiškomis sąlygomis.

Šis projektas – tęsinys pernai vykusio HI-SEAS eksperimento, kurio dalyviai bandė sukurti marsietiškus valgius, kurie būtų skanūs būsimiems kolonistams.

Kodėl NASA rūpi, kaip šie šeši žmonės reaguos į potyrį, prilygstantį, ko gero, pačioms blogiausioms atostogoms Havajuose? Nes pilotuojama misija į Marsą yra NASA prioritetas. Nors toks projektas po finansų apkarpymų pakibo ant plauko, agentūra tebesitiki vykdyti misiją į Marsą, kurią tikimasi pradėti ketvirtajame dešimtmetyje. Be to, reikia įsitikinti, kad į šią misiją siunčiami žmonės bus pasirengę jiems teksiantiems iššūkiams – ne tik technologiškai, bet ir emociškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.