Žemė prasilenkė su kosminiu „Žvėrimi“

„Žvėrimi“ pramintas milžiniškas asteroidas, kurio skersmuo siekia 350 metrų, sekmadienį saugiu atstumu aplenkė Žemę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 9, 2014, 6:13 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:02 AM

Neįprastą pravardę gavęs asteroidas 2014 HQ124 buvo įtrauktas į potencialiai pavojingų kosminių kūnų sąrašą. Tačiau šįkart pražūtingos nelaimės išvengta. Arčiausiai Žemės jis buvo atsidūręs sekmadienį – asteroidą nuo mūsų planetos tuomet skyrė apie 1,1 mln. km (t.y. jis buvo triskart toliau nei Mėnulis).

„Žvėris“ pirmą kartą pastebėtas balandžio 23 dieną, naudojant NASA kosminį teleskopą „Wide-Field Infrared Survey Explorer“. Jis kosminę erdvę skrodžia maždaug 14 km per sekundę greičiu (17 kartų greičiau nei iš ginklo iššauta kulka).

Astronomas Bobas Bermanas teigė esąs sutrikdytas, kad tokio dydžio ir taip arti Žemės pralėkęs asteroidas buvo atrastas likus mažiau nei dviem mėnesiams iki „suartėjimo“.

„HQ124 yra bent 10, jei ne 20, kartų didesnis už asteroidą, kuris pernai Čeliabinske sužeidė tūkstančius žmonių, – sakė B.Bermanas. – Jei jis būtų atsitrenkęs į planetą, smūgio galia būtų matuojama ne kilotonomis, kaip Antrąjį pasaulinį karą užbaigusių atominių bombų, bet termobranduolinių bombų matu – megatonomis.“

Į potencialiai pavojingų kosminių kūnų sąrašą įtraukiami visi asteroidai, kurių skersmuo didesnis nei 140 metrų ir kurie prie Žemės gali priartėti 7,4 mln. kilometrų atstumu ar arčiau. Dabar šiame sąraše yra beveik pusantro tūkstančio kosminių kūnų. Bent artimiausiu metu nei vienas jų rimtos grėsmės nekelia.

Astronomai mano iki šiol aptikę iki 30 proc. netoli Žemės skriejančių asteroidų, kurių skersmuo didesnis nei 140 metrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.