Šiurpiai įspūdinga: nufilmuotas žvaigždės sprogimas

Didinga už 20 tūkst. šviesmečių esančios žvaigždės transformacija buvo atskleista pribloškiančiame pagreitinto vaizdo įraše, kurį paviešino NASA.

V838 Mon – vienas iš Vienaragio žvaigždyno kūnų, o šviesos aidas paveikslėlyje apima maždaug šešių šviesmečių skersmenį.<br>NASA/ESA nuotr.
V838 Mon – vienas iš Vienaragio žvaigždyno kūnų, o šviesos aidas paveikslėlyje apima maždaug šešių šviesmečių skersmenį.<br>NASA/ESA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

2014-06-16 15:35, atnaujinta 2018-02-12 19:41

Ši animacija apima ketverių metų laikotarpį (2002–2006 m.), kurio metu buvo fiksuojamas didžiulis sprogimas, sklindantis iš V838 Mon raudonosios žvaigždės, įsikūrusios Vienaragių žvaigždyne.

Prieš „mirtį“ V838 Mon buvo viena iš didžiausių kada nors stebėtų žvaigždžių astronomijos istorijoje. Ji skleidė 600 tūkst. kartų daugiau šviesos nei mūsų Saulė, o susprogusi sukūrė besiplečiantį šviesos aidą, apšviečiantį kosmines dulkes aplink save. Taip gimė vienas iš labiausiai svaiginančių vaizdų, kurį kada nors teko išvysti „Hubble“ teleskopui.

Šis žvaigždės blykstelėjimas yra precedento neturintis įvykis, nes paprastai supernovos į kosmosą išmesta materija greitai dingsta iš akiračio.

Nors atrodo, kad šioje animacijoje parodomas V838 Mon medžiagos išmetimo į išorę momentas, tačiau iš tikrųjų čia atsispindi „šviesos aido“ judėjimas. Pasak NASA, šio aido metu sprogimo šviesos atspindžiai keliauja vis į tolimesnius sprogimo bangos žiedus, sudarytus iš žvaigždę supusių kosminių dulkių. Šioms struktūroms susiformuoti taip pat padeda tarpžvaigždiniai magnetiniai laukai.

Mokslininkai vis dar nežino, kas sukėlė šį sprogimą. Iš pradžių buvo manoma, kad astronomai stebi seną tolimąją „Saulę“ arba šiluminį mirštančios žvaigždės impulsą. Tačiau šios teorijos buvo atsisakyta po to, kai paaiškėjo, jog V838 yra dar jauna žvaigždė.

Arizonos universiteto, JAV karinio jūrų laivyno observatorijos ir Europos kosmoso agentūros bendrame moksliniame darbe teigiama, kad itin didelis ryškumas ir neįprastas pliūpsnio bangos judėjimas atskleidžia, jog V838 Mon yra iki šiol nežinomo tipo žvaigždžių sprogimo pavyzdys, kuriam kol kas nėra fizikinio paaiškinimo.

V838 Mon nuo Žemės buvo nutolusi apie 20 tūkst. šviesmečių. Tai – vienas iš Vienaragio žvaigždyno kūnų, o šviesos aidas paveikslėlyje apima maždaug šešių šviesmečių skersmenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.