TKS astronautai pagaliau galės mėgautis tikra kava

Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) dirbantys astronautai iki šiol galėjo gerti tik tirpią kavą, tačiau po kelių mėnesių jie galės pasimėgauti tikra itališka kava.

„TKSpreso“ aparatas ne tik išplės astronautų maisto racioną, bet ir padės ištirti skysčių dinamiką nesvarumo būsenoje bei pagerins įgulos psichologinę būklę.<br>Kadras iš „YouTube“
„TKSpreso“ aparatas ne tik išplės astronautų maisto racioną, bet ir padės ištirti skysčių dinamiką nesvarumo būsenoje bei pagerins įgulos psichologinę būklę.<br>Kadras iš „YouTube“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2014, 9:50 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:06 PM

Į stotį numatoma nugabenti espreso kavos aparatą „TKSpreso“, kuriuo astronautai galės pasigaminti visame pasaulyje žinomos „Lavazza“ kavos.

„Mes jau senokai galvojome į kosmosą nusiųsti espreso aparatą, – sakė kompanijos viceprezidentas Giuseppe Lavazza. – Šiandien mes galime įveikti nesvarumo ribas ir TKS pasimėgauti geru espreso – neginčijamu Italijos simboliu.“

Kavos aparatą į kosminę stotį numatoma nugabenti lapkritį. Tuomet į kosmosą kils ir pirmoji Italijos astronautė Samantha Cristoforetti. Ji ir bus atsakinga už kavos aparatą.

Tiesa, juo bus galima pasigaminti ne tik kavos, bet ir arbatos ar buljono.

„TKSpreso“ aparatas ne tik išplės astronautų maisto racioną, bet ir padės ištirti skysčių dinamiką nesvarumo būsenoje bei pagerins įgulos psichologinę būklę.

Tai – ne pirmas gėrimų aparatas TKS. Prieš maždaug 20 metų į TKS buvo nuskraidinta „Coca-Cola“ gėrimų įranga, tačiau rezultatai nepateisino lūkesčių ir projektas buvo nutrauktas.

Į TKS šiuo metu gabenamos įvairių gėrimų – sulčių, arbatos ar kavos – miltelių pakuotės, kurias astronautai pripildo vandens ir geria per šiaudelį, kad šis nepasklistų stotyje bei nesugadintų įrangos. Vanduo orbitoje perdirbamas – valomas net šlapimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.