Dėl didžiausio pasaulyje teleskopo susprogdino kalno viršūnę

Europos pietinė observatorija (ESO) kartu su partneriais iš 15 valstybių vakar sudrebino žemę: milžinišku viršukalnės susprogdinimu buvo pradėti didžiausio planetoje optinio teleskopo „European Extremely Large Telescope“ (E-ELT) statybos darbai.

Didžiausias planetoje antžeminis optinis teleskopas turės net 39 metrų skersmens veidrodį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Didžiausias planetoje antžeminis optinis teleskopas turės net 39 metrų skersmens veidrodį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

2014-06-20 11:06, atnaujinta 2018-02-12 16:11

Aikštelė teleskopui paruošta 3 064 m aukščio Cerro Armazones viršukalnėje.

„Ypač dideli teleskopai pasaulyje yra antžeminės astronomijos prioritetas, – dėstoma ESO atstovų pranešime spaudai. – Jie suteikia neįkainojamų astrofizikos žinių, suteikia galimybę nuodugniai ištyrinėti įvairius dangaus kūnus, taip pat ir aplink kitas žvaigždes skriejančias egzoplanetas bei ypatingos reikšmės objektus Visatoje – supermasyviąsias juodąsias bedugnes.“

Didžiausias planetoje antžeminis optinis teleskopas turės net 39 metrų skersmens (beveik pusės futbolo aikštės dydžio) veidrodį. Jis jau dabar vadinamas didžiausia mūsų pasaulio akimi, žvelgiančia į dangų.

Infraraudonųjų spindulių superteleskopas E-ELT sukurtas į Žemę panašių planetų paieškoms. Jų bus dairomasi aplink žvaigždes esančiose vadinamosiose gyvybės zonose, kuriose temperatūra yra optimali skysto vandens egzistavimui. ESO atstovų teigimu, milžiniškas teleskopas taip pat tyrinės tamsiąją medžiagą ir tamsiąją energiją, stebės pirmąsias Visatos žvaigždes ir galaktikas. Planuojama, kad teleskopas pradės veikti kitą dešimtmetį.

„Galų gale, astronomai tikisi, kad teleskopu jie atras ir ką nors netikėto bei dar nežinomo, o tokie atradimai neabejotinai iškels naujų, nenumatytų klausimų“, – pabrėžiama pranešime spaudai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.