Istorinis įvykis: kosminis zondas pasiekė kometą

Dešimtmetį keliavęs ir 6,4 mlrd. km per tą laiką įveikęs Europos kosmoso agentūros (ESA) zondas „Rosetta“ trečiadienį pasiekė savo kelionės tikslą – Čuriumovo-Gerasimenko kometą, ir pradėjo skrieti aplink ją orbita. 

Zondas „Rosetta“ kometą tyrinės mažiausiai 17 mėnesių.<br>ESA nuotr.
Zondas „Rosetta“ kometą tyrinės mažiausiai 17 mėnesių.<br>ESA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Aug 6, 2014, 12:00 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:42 PM

„Rosetta“ misija vertinama 1,3 mlrd. eurų. Tai – pirmasis žmonijos zondas, priartėjęs prie kometos ir pradėjęs aplink ją skrieti 100 km aukščio orbita. 

Zondas lydės kometą, kuri dabar yra už 555 mln. km nuo Saulės, o aplink žvaigždę apskrieja per maždaug 6,5 metų. Kadangi zondas yra labai toli nuo Žemės, jo siunčiami signalai mūsų planetą pasiekia po daugiau nei 22 minučių.

Zondas kometą tyrinės mažiausiai 17 mėnesių. Šių metų lapkritį nuo „Rosetta“ atsiskirs nusileidimo aparatas „Philae“. Jis turėtų tapti pirmuoju žmonijos sukurtu kosminiu aparatu, kuris nusileis ant kometos paviršiaus.

Šis aparatas į kometos branduolį paleis harpūnus, kurie taps savotiškais nusileidimo inkarais. Tada jos paviršių pasieks ir „Philae“.

Siūlome žiūrėti tiesioginę transliaciją:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.