Keturi būdai išvysti kitas Visatas

Kaskart priimdami sprendimą sukuriate tuntą Visatų su savo variantais, kuriose jūsų gyvenimai gali labai skirtis. Tai iškelia daugybę moralės klausimų, nuo to, dėl ko galime kitiems „sau“ padėkoti iki mirusios vilties.

Daugelis fizikų mano, kad multivisata yra tikra.<br>123rf nuotr.
Daugelis fizikų mano, kad multivisata yra tikra.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Oct 10, 2014, 11:05 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 9:27 PM

Tai primena karščiuojančios filosofo vaizduotės pagimdytą koncepciją, bet daugelis fizikų mano, kad multivisata yra tikra. Ir jie remiasi įrodymais – štai keturi būdai, kaip multivisata gali pasireikšti mūsų kasdieniame pasaulyje.

Bangos funkcija

Ši matematinė esybė aprašo bet kokios kvantinės sistemos savybes. Tokios savybės – pavyzdžiui, atomo sukinio kryptis – gali tuo pat metu turėti keletą reikšmių, tai yra, būti kvantinėje superpozicijoje. Bet vos tokią savybę išmatavę, gauname vieną reikšmę: sukinio atveju, tai gali būti į viršų, arba į apačią.

Pagal tradicinį kvantų mechanikos Kopenhagos interpretacijos aiškinimą, sakoma, kad bangos funkcija, ją matuojant, „kolapsuoja“, bet nėra aišku, kaip tai vyksta. Tai iliustruoja garsusis Schrödingerio katės mintinis eksperimentas: kol nepažiūrima į dėžutę, ji yra ir gyva, ir mirusi.

Multivisatoje bangos funkcija niekada nekolapsuoja: ji apibūdina savybę visose Visatose. Šioje Visatoje atomo sukinys yra į viršų, kitoje – į apačią.

Bangos dalelės dualumas

Žymiajame eksperimente, fotonai po vieną siunčiami link plyšių poros su už jų esančiu fosforescuojančiu ekranu. Matuojant kurį nors plyšį, registruojami atskiri fotonai, lekiantys per vieną ar kitą plyšį. Bet nematuojant ekrane susidaro interferencinis vaizdas, lyg kiekvienas fotonas būtų pralėkęs per abu plyšius tuo pat metu ir abiejuose difragavęs, kaip klasikinė banga.

Šis dualumas vadinamas pagrindine kvantų mechanikos mįsle. Pagal Kopenhagos interpretaciją, taip vyksta dėl bangos funkcijos kolapso. Netrukdomas kiekvienas fotonas per abu plyšius skrietų tuo pat metu: matavimas plyšyje priverčia jį „pasirinkti“. Tuo tarpu aiškinant interferencinio vaizdo susidarymą daugeliu pasaulių, kiekvienas fotonas eina tik per vieną plyšį. Interferencinis vaizdas susidaro, kai fotonas sąveikauja savo klonu, skriejančiu per kitą plyšį lygiagrečiojoje visatoje.

Kvantiniai kompiuteriai

Nors kvantiniai kompiuteriai dar išgyvena kūdikystę, teoriškai jie yra neįtikėtinai galingi, galintys išspręsti sudėtingas problemas daug sparčiau nei bet kuris įprastinis kompiuteris. Pagal Kopenhagos interpretaciją, taip yra, nes kompiuteris operuoja susietais „kubitais“, galinčiais užimti daug daugiau būsenų, nei dvi, prieinamos klasikinių kompiuterių „bitams“ (nulis arba vienas). Pagal multivisatos interpretaciją, taip yra, nes jie atlieka reikalingus skaičiavimus iš karto daugelyje Visatų.

Kvantinė rusiška ruletė

Tai prilygsta Schrödingerio katės vaidmeniui. Reikės šautuvo, kurio veikimą kontroliuoja kvantinė savybė, tarkime, atomo sukinys, kuris išmatuotas gali turėti dvi įmanomas būsenas. Jei Kopenhagos interpretacija teisinga, egzistuoja jau minėta 50–50 išgyvenimo tikimybė. Kuo daugiau kartų „sužaisite“, tuo mažiau tikėtina, kad išgyvensite.

Antra vertus, jeigu multivisata tikra, visada bus tokia Visata, kurioje „jūs“ gyvas, nesvarbu, kaip ilgai žaisite. Be to, visada galite joje atsidurti dėl išaukštinto „stebėtojo“ statuso kvantų mechanikoje. Tiesiog išgirstumėte spragtelėjimų seriją, kadangi šautuvas kaskart neiššautų – ir suvoktumėte esantis nemirtingas. Bet atsargiai: net jei turėtumėte kvantinį šautuvą, fizikai seniai ginčijasi, kaip šis neklystamas eksperimentas pavyktų.

Parengta pagal „New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.