Dėmės atskleidė šiurpų Saulės veidą

Iki Helovino likus vos kelioms savaitėms, Saulę stebinti NASA kosminė observatorija užfiksavo neįprastą dėmių išsidėstymą jos paviršiuje. Iš pirmo žvilgsnio žvaigždė primena žmogaus veidą.

Saulės dėmės jos paviršiuje išsidėsčiusios taip, kad atrodo, jog žvaigždė turi ausis, akis, nosį ir kreivai besišypsančias lūpas.<br>NASA/SDO nuotr.
Saulės dėmės jos paviršiuje išsidėsčiusios taip, kad atrodo, jog žvaigždė turi ausis, akis, nosį ir kreivai besišypsančias lūpas.<br>NASA/SDO nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 15, 2014, 10:55 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 7:13 AM

Neįprastą vaizdą spalio 8 dieną užfiksavo „Solar Dynamics Observatory“ (SDO). Saulės dėmės jos paviršiuje išsidėsčiusios taip, kad atrodo, jog žvaigždė turi ausis, akis, nosį ir kreivai besišypsančias lūpas. Vieniems toks vaizdas priminė žmogaus veidą, kitiems – populiarų Helovino atributą: išskaptuotą moliūgą.

Ultravioletinės šviesos diapazone užfiksuotoje nuotraukoje matomi aktyvūs Saulės regionai, kurių ryškesnį švytėjimą sukelia magnetinis aktyvumas žvaigždės vainike („atmosferoje“).

Šiuo metu Saulė yra pasiekusi aktyvumo piką, kuris kartojasi kas maždaug 11 metų. Tiesa, astronomai pastebi, kad žvaigždė šiuo metu yra ramesnė nei per ankstesnius aktyvumo pikus – užfiksuojama mažiau ir ne tokių galingų žybsnių bei vainikinės masės išsiveržimų.

SDO paskirtis yra stebėti mūsiškę žvaigždę ir fiksuoti jos aktyvumą, kad būtų galima iš anksto numatyti Žemei gresiančius pavojus, kuriuos gali sukelti stiprūs žybsniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.