Gyvenimas Marso sąlygomis: į lauką – tik su skafandru

Virš galvų – saulės jėgainės, aprūpinančios gyvenamąjį kupolą energija. Erdvės Marso apartamentuose neturėtų trūkti – lubos juose bus aukštos. Be to, ant jų kabos trimatis spausdintuvas naujiems įrankiams ir reikmenims pasigaminti.

Į lauką eksperimento dalyviai gali išeiti tik su skafandrais.<br>„Hi-Seas“ nuotr.
Į lauką eksperimento dalyviai gali išeiti tik su skafandrais.<br>„Hi-Seas“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Oct 24, 2014, 3:12 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 7:30 PM

Visa tai galbūt atrodo pernelyg tolima, tačiau architektinis šuolis iš Žemės į kitas Saulės sistemos planetas gali būti nebe už kalnų, kai į Raudonąją planetą iškeliaus pirmoji žmonijos misija. NASA jau suprojektavo ir Havajuose testuoja būsimųjų Marso astronautų būstą.

„Hawaii Space Exploration Analog and Simulation“ („Hi-Seas“) yra NASA finansuojamas projektas, kurio tikslas – išsiaiškinti, kaip ekipažui pavyktų prisitaikyti prie marsietiškų gyvenimo sąlygų.

Iš viso Havajų centre įvyks trys misijų imitacijos. Antroji ką tik pasibaigė, o trečioji, kurios trukmė – vieneri metai, tik prasidėjo. Eksperimente dalyvauja šeši asmenys. Jie gyvena ir dirba dideliame kupole netoli Mauna Loa (Havajai, JAV). Kupolo skersmuo – 11 metrų, gyvenamasis plotas siekia apie 1 tūkst. kvadratinių metrų.

Ekipažas kupole praleis visą eksperimento laiką. Išeiti iš kupolo galima tik vilkint skafandrą – visai kaip būsimiesiems astronautams Marse. Kad įgulos narių nekamuotų klaustrofobija, kupolo lubos aukštos, be to, patalpa padalinta į du aukštus.

Įdomu ir tai, kad eksperimento nariai kupole gyvena su 24 min. ryšio vėlavimu – maždaug tiek laiko signalas keliauja iš Maro į Žemę.

Tiesa, asmeniniai ekipažo narių miegamieji – ne itin erdvūs. Tai šešios ankštos „picos išpjovos“ formos „kamarėlės“ su čiužiniu, nedideliu stalu ir kėde. Kad įgulai nieko netrūktų, jie turės trimatį spausdintuvą, kuriuo galės pasigaminti tai, ko negalėjo atsigabenti iš Žemės. Energiją astronautams gamins saulės jėgainės ir vandenilio baterijos.

Šiemet NASA šį projektą parėmė 1,2 mln. JAV dolerių injekcija. Pirmasis iš trijų eksperimentų truko keturis mėnesius, antrasis – aštuonis. Trečiasis tęsis metus. Eksperimentų metu mokslininkai stebės ir analizuos, kaip įgulos nariai prisitaiko gyventi uždarose patalpose. Viliamasi, kad šis projektas bus neįkainojamas planuojant pirmąją žmonijos misiją į Marsą, kurią amerikiečiai planuoja ketvirtajame šio amžiaus dešimtmetyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.