Netrukus bus žadinamas Plutono link skriejantis kosminis zondas

Didžiąją savo kelionės dalį Plutono link skriejantis „New Horizons“ zondas pramiegojo. Iš viso – 1873 paras arba du trečdalius savo kosminės kelionės, kuri prasidėjo 2006 m. Miegojo zondas, kad pataupytų energiją, pinigus ir mažiau rizikuotų savo technine įranga.

„New Horizons“ yra puikios būklės ir tyliai skrodžia Saulės sistemos gelmes už beveik 5 mlrd. km nuo Žemės.<br>NASA iliustr.
„New Horizons“ yra puikios būklės ir tyliai skrodžia Saulės sistemos gelmes už beveik 5 mlrd. km nuo Žemės.<br>NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Nov 14, 2014, 4:51 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 11:16 AM

Gruodžio 6 d., iki priartėjimo prie Plutono likus 7 mėnesiams, kosminis zondas nubus ir pradės ruoštis pagrindinei savo misijos užduočiai – priartėjimui prie nykštukinės planetos Plutono.

„New Horizons“ yra puikios būklės ir tyliai skrodžia Saulės sistemos gelmes už beveik 5 mlrd. km nuo Žemės. Tačiau jo ilsėjimosi etapas netrukus baigsis, – pareiškė misijos operacijų vadovė Alice Bowman. – Zondui metas busti ir imtis istorinių darbų.“

Kosminio aparato hibernacijos periodai (o jų šios ilgos kelionės metu buvo ne vienas ir ne du) trukdavo nuo 36 iki 202 parų. Technikai nuolat vis pažadindavo zondą – maždaug po du kartus per metus, ir patikrindavo, ar viskas tinkamai funkcionuoja, taip pat atlikdavo vieną-kitą mokslinę užduotį (pvz., iš toli nufotografavo Plutoną ir jo mėnulius). Šiuo pabudimu miego periodai bus užbaigti ir zondas pradės ruoštis esminiams darbams.

Signalas apie tai, kad zondas jau pabudo, Žemę pasieks tik praėjus 6 valandoms po jo pabudimo, t.y., gruodžio 6 d., 16.30 val. Lietuvos laiku. Toliau lauks daugybė rutininių darbų: navigacijos patikrinimas, mokslinių duomenų perdavimas, zondo paruošimas 2015-ųjų liepą įvyksiančiam priartėjimui prie Plutono.

„Svarbiausios misijos užduotys – charakterizuoti Plutono ir didžiausio jo mėnulio Charono geologiją bei topografiją, kartografuoti šių dangaus kūnų paviršių, fiksuoti temperatūrą, ištirti Plutono atmosferos sudėtį ir struktūrą, ištyrinėti mažuosius Plutono mėnulius, atrasti naujų mėnulių ir žiedų“, – dėstoma pranešime spaudai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.