Palydovus galės sekti kiekvienas

Puslapyje Hackaday.org buvo paskelbtas konkursas atvirai, pasaulį jungiančiai priemonei. Jo laimėtoju tapo „SatNog“ komanda, sukūrusi fantastišką projektą, jungiantį viso pasaulio palydovų ir astronomijos tyrinėjimo entuziastus.

Aplink Žemę skrieja tūkstančiai palydovų, o kiekvieno jų savininkai turi savo antžemines antenas.<br>NASA nuotr.
Aplink Žemę skrieja tūkstančiai palydovų, o kiekvieno jų savininkai turi savo antžemines antenas.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Dec 8, 2014, 10:49 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 5:26 PM

Kaip ir visos genialios idėjos, šioji taip pat žavi savo grakščiu paprastumu. Aplink Žemę skrieja daugybė mėgėjiškų palydovų: vieni renka duomenis moksliniams tyrimams, kiti – komerciniais tikslais. Pavyzdžiui, šiais metais ir Lietuva paleido pirmuosius palydovus šalies istorijoje „LituanicaSat-1“ ir „LitSat-1“.

Viena didžiausių problemų, kylančių su palydovais, yra komunikacijos galimybių ribotumas. Prisijungti prie palydovo įmanoma tik tada, kai jis skrenda virš komunikacijai suderintos antžeminės stoties.

Gerėjant technologijoms palydovai skraido vis greičiau, o galima ryšio seansų trukmė vis trumpėja. Aplink Žemę skrieja tūkstančiai palydovų, o kiekvieno jų savininkai turi savo antžemines antenas. Galutinis rezultatas – daugybė antenų, komunikuojančių tik su vienu konkrečiu palydovu ir niekaip nesusikoordinuojančių su kitomis stotimis.

Atviros prieigos projektas „SatNogs“ suteikia galimybę kiekvienam turėti savadarbę antžeminę stotį. Idėja yra labai paprasta: komanda visame pasaulyje plečia antžeminių stočių sistemą, kuri geba teikti kombinuotą informaciją apie palydovus. Jų puslapyje aprašyti visi galimi būdai ir instrukcijos, kaip pigiai ir efektyviai susikonstruoti anteną, antžeminę stotį ar kitą prietaisą, kurį būtų galima sujungti su jų duomenų sistema. Prisijungus prie jos palydovų siunčiami duomenys tampa pasiekiami kiekvienam, iš bet kurios pasaulio vietos.

Daugiau informacijos rasite projekto puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.