Netoli Žemės skrieja kalno dydžio asteroidas

Iš 100 tūkst. netoli Žemės skriejančių objektų, kurių smūgis keltų didelį pavojų planetai, iki šiol aptikta ir stebima tik apie 11 tūkstančių.<br>NASA iliustr.
Iš 100 tūkst. netoli Žemės skriejančių objektų, kurių smūgis keltų didelį pavojų planetai, iki šiol aptikta ir stebima tik apie 11 tūkstančių.<br>NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2014, 3:05 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 12:35 PM

Mokslininkai skelbia nustatę, kad spalio pabaigoje atrastas 400 metrų skersmens asteroidas „2014 UR116“ kas trejus metus praskrieja netoli Žemės. Vis dėlto NASA ramina, kad bent artimiausiu metu šis kosminis kūnas mūsų planetai grėsmės nekelia.

Asteroidą aptiko Rusijos mokslininkas Vladimiras Lipunovas iš Maskvos valstybinio universiteto. Anot jo, šis asteroidas tiesioginės grėsmės kol kas nekelia, tačiau, remiantis teoriniais modeliais, ateityje jis gali rėžtis į Žemę.

Jei toks kosminis kūnas pataikytų į Žemę, sprogimo galia būti kone tūkstantį kartų didesnė nei pernai vasarį Čeliabinske nukritusio autobuso dydžio meteorito, skelbia Dailymail.co.uk.

Profesorius pabrėžė, kad apskaičiuoti tokio dydžio asteroido orbitą yra sudėtinga, nes ji nuolat keičiasi dėl kitų planetų gravitacijos.

 „Mes turime nuolat sekti šį asteroidą, nes net mažiausia skaičiavimų klaida gali turėti grėsmingų pasekmių“, – sakė V.Lipunovas.

Universiteto išplatintame pranešime nurodoma, kad šis asteroidas ateityje gali trenktis į Žemę, Marsą ir Venerą.

Vis dėlto NASA ramina, kad „2014 UR116“ grėsmės Žemei kol kas nekelia.

„Nors šis maždaug 400 metrų skersmens asteroidas aplink Saulę apskrieja per trejus metus ir periodiškai grįžta į Žemės kaimynystę, jis nekelia grėsmės, nes jo orbita yra nepakankamai arti Žemės orbitos“, – aiškino NASA atstovai.

Remiantis mokslininkų sudarytu kompiuteriniu modeliu, artimiausius 150 metų šis asteroidas nei į Žemę, nei į kitas planetas rėžtis neturėtų.

Iš 100 tūkst. netoli Žemės skriejančių objektų, kurių smūgis keltų didelį pavojų planetai, iki šiol aptikta ir stebima tik apie 11 tūkstančių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.