Išgirskite, kaip ūbauja tarpžvaigždinė erdvė

Į tarpžvaigždinę erdvę išsiųstas kosminis erdvėlaivis „Voyager 1“ atsiuntė garso įrašą, kuriame girdėti varpelių skambesį ar švilpesį primenantys garsai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 18, 2014, 12:31 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 9:59 PM

Šiuos garsus sukėlė vadinamieji Saulės cunamiai – žvaigždės išsviesti įelektrintų dalelių pliūpsniai, pasiekę zondą. Saulėje įvykus dideliam plazmos išmetimui šios dalelės, tarsi cunamio banga, nuvilnija per erdvę ir sužadina tarpžvaigždinės erdvės įelektrintas daleles. Tai ir sukelia varpelių skambėjimą primenantį garsą, kurį užfiksuoja zonde esanti įranga.

Tai jau trečia „Voyager 1“ užfiksuota Saulės cunamio banga. Pirmą kartą toks įvykis užfiksuotas 2012 metų spalio-lapkričio mėnesiais, jis pasikartojo pernai balandį-gegužę, o trečią kartą įvyko šių metų vasarį ir truko iki lapkričio. Tiesa, mokslininkai neatmeta, kad trečioji banga dar gali tęstis.

Paskutinioji banga yra ne tik ilgiausiai trunkanti, bet ir stipriausia iš visų. Ekspertai teigia, kad dėl šių duomenų gali tekti pakeisti teorijas apie tai, kas vyksta žvaigždžių „įtakos zonos“ pakraščiuose.

„Daugelis galvojo, kad tarpžvaigždinė erdvė bus tuščia ir tyli. Tačiau šios bangos yra dažnesnės nei mes tikėjomės“, – sakė Ajovos universiteto profesorius Donas Gurnettas.

„Voyager“ erdvėlaiviai savo kosmines keliones pradėjo prieš 37 metus, jie yra ilgiausiai kosmose veikiantys ir toliausiai nukeliavę žmonių sukurti aparatai. Pirminės jų užduotys buvo ištirti Jupiterį ir Saturną, tačiau vėliau misijos buvo pratęstos ir jie nusiųsti į tarpžvaigždinę erdvę. „Voyager 2“ pakeliui dar aplankė Uraną ir Neptūną, todėl šis aparatas tarpžvaigždinę erdvę pasieks per artimiausius kelerius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.