Parodė, kaip sudužo raketa, kurią norėjo nutupdyti

Pirmasis kompanijos „SpaceX“ bandymas nutupdyti iš kosmoso grįžusią raketą „Falcon 9“ baigėsi nesėkme, tačiau kas iš tiesų įvyko sausio 10-ąją paaiškėjo tik dabar, bendrovės vadovui Elonui Muskui paviešinus incidento nuotraukas ir vaizdo įrašą.

Raketai besileidžiant vertikalioje padėtyje pasibaigė jos stabilizatorių kuro atsargos ir jie nustojo veikti.<br>„SpaceX“ nuotr.
Raketai besileidžiant vertikalioje padėtyje pasibaigė jos stabilizatorių kuro atsargos ir jie nustojo veikti.<br>„SpaceX“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 18, 2015, 10:00 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 6:04 PM

„Falcon 9“ raketą bandyta nutupdyti ant Atlanto vandenyne įrengtos plaukiojančios platformos, kuri yra maždaug futbolo aikštės dydžio. Dar prieš šį bandymą kompanijos atstovai sėkmingo nusileidimo tikimybę vertino skeptiškai – vos 50 proc.

Nors paviešintų nuotraukų kokybė nėra ideali, padėtį geriau suprasti padeda jų aprašymai.

Anot E.Musko, raketai besileidžiant vertikalioje padėtyje pasibaigė jos stabilizatorių kuro atsargos ir jie nustojo veikti. Varikliai dar bandė atstatyti teisingą nusileidimo kampą, tačiau to padaryti nepavyko ir platformos paviršių raketa palietė būdama pasvirusi 45 laipsnių kampu. Atramos ir varikliai buvo suknežinti, o užsiliepsnojus kuro atsargoms įvyko sprogimas.

E.Muskas teigia, kad platformą teks remontuoti, bet nuostoliai nėra dideli.

Nepaisant nesėkmės, „SpaceX“ rankų sudėti neketina – ateityje numatoma atlikti ir daugiau panašių bandymų.

Ateityje tokias nutupdytas raketas numatoma papildyti degalais ir vėl paleisti į kosmosą.

Skrydžiams į kosmosą iki šiol naudojamos vienkartinės raketos, kurios, atlikusios misiją, nukrisdavo į vandenyną ir nepataisomai sugesdavo.

Daugkartinio naudojimo raketos leistų smarkiai atpiginti kosminius skrydžius ir krovinių gabenimą į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.