Saulėlydis Marse atima žadą

Marsas vadinamas raudonąja planeta, bet, kitaip nei Žemėje, saulėlydžiai čia visai kitos spalvos. Leidžiantis saulei dangus kaimyninėje planetoje nušvinta melsvai.

Melsvą saulėlydžio spalvą lemia dulkių dalelės ir tai, kad Marso atmosfera yra gerokai plonesnė nei Žemės.<br>NASA nuotr.
Melsvą saulėlydžio spalvą lemia dulkių dalelės ir tai, kad Marso atmosfera yra gerokai plonesnė nei Žemės.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-08 11:56, atnaujinta 2018-01-11 06:43

Tuo įsitikinti galite pažiūrėję NASA paskelbtą vaizdo įrašą, sumontuotą iš marsaeigio „Opportunity“ užfiksuotų nuotraukų.

Melsvą saulėlydžio spalvą lemia dulkių dalelės ir tai, kad Marso atmosfera yra gerokai plonesnė nei Žemės.

Tiesa, Leicesterio universiteto planetų mokslininkas Johnas Bridgesas įspėjo, kad tikrosios spalvos gali šiek tiek skirtis, nes marsaeigyje sumontuotos kameros idealiai neperteikia atspalvių.

„Išties nuostabu tai, kad Saulė šioje planetoje atrodo gerokai mažesnė nei žiūrint iš Žemės. Be to, tokie vaizdai gali suteikti daug informacijos apie Marso atmosferą. Didžioji dalis dulkių yra Marso troposferoje, kuri yra maždaug 40 km aukštyje. Dedama daug pastangų, siekiant nustatyti, į kokį aukštį šios dulkės gali pakilti“, – sakė J.Bridgesas.

Marse mūsiškė žvaigždė atrodo beveik perpus mažesnė nei Žemėje. Ši planeta gauna vos 40 proc. šviesos, lyginant su mūsų planeta, todėl saulėlydžiai kaimynėje atrodo tamsesni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.