Lietuvos padangėje – įspūdingas reginys

Vilniaus padangę nušvietė šiaurės pašvaistė.<br>P.Goravičiaus nuotr.
Vilniaus padangę nušvietė šiaurės pašvaistė.<br>P.Goravičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 17, 2015, 9:08 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 4:28 PM

Antradienio vakarą kai kurie vilniečiai galėjo tapti įspūdingo reginio liudininkais. Vilniaus padangę nuspalvino šiaurės pašvaistė.

Fotografai Paulius Goravičius ir Karolis Janulis Antakalnyje užfiksavo gražiai nuspalvintą padangę. Fotografijos darytos 19 val. 34 min. – 19 val. 40 min. Dar ryškesnę šiaurės pašvaistę kitose Lietuvos vietose fiksavo fotografijos mėgėjai po vidurnakčio.

Žemės poliarinė pašvaistė susidaro Saulės vėjo atneštoms dalelėms susidūrus su Žemės atmosfera (daugiausia – deguonimi ir azotu).

Jonosferoje kilusi magnetinė audra sukelia švytėjimą. Nakties danguje pasirodo žydri, geltoni, žali, violetiniai spinduliai, lankai, marškos. Žalią spalvą pašvaistėms suteikia atominio deguonies, o raudoną – molekulinio azoto jonizacija ir švytėjimas.

Šįkart geomagnetinė audra Žemėje kilo dėl kovo 15 dieną įvykusių saulės žybsnių, kurių metu Žemės link buvo išsviesti didelės energijos dalelių debesys. Įspūdingas pašvaistes matė ne tik Europos, bet ir Šiaurės Amerikos gyventojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.