Saulės užtemimas – įspūdingas, tačiau pavojingas reginys

Jei penktadienį dangaus neužklos debesys, Lietuvoje bus galima stebėti didžiausią Saulės užtemimą per pastaruosius 16 metų. Astronomijos ekspertai ragina nepraleisti reto įvykio, tačiau įspėja saugoti akis.

Saulė danguje užtemsta, kai visą šią žvaigždę arba jos dalį užstoja Mėnulis.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Saulė danguje užtemsta, kai visą šią žvaigždę arba jos dalį užstoja Mėnulis.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis („Lietuvos rytas“)

Mar 18, 2015, 1:28 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 3:06 PM

Vilniuje dalinis Saulės užtemimas prasidės penktadienį 10 val. 55 min., o maksimumą pasieks apie vidurdienį. Tuo metu Mėnulis užstos apie 73 procentus Saulės disko. Dar maždaug po valandos užtemimas baigsis.

Klaipėdoje užtemimas prasidės ir baigsis keliomis minutėmis anksčiau, o užtems beveik 78 procentai Saulės disko. Ar dėl kelių procentų skirtumo verta penktadienį vykti į pajūrį?

Keliauti į pajūrį neverta

„Labai didelio skirtumo Klaipėdoje ir Vilniuje nebus. Manau, labiau reikėtų pasidomėti, koks tuo metu bus debesuotumas, nes atrodo, kad Vilniuje gali būti apsiniaukę, o prie jūros gal bus geresni orai. Nebent dėl šios priežasties būtų naudinga nukeliauti į pajūrį“, – svarstė Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto direktoriaus pavaduotoja Gražina Tautvaišienė.

Visišką Saulės užtemimą šįkart bus galima pamatyti Atlanto vandenyne, tarp Škotijos ir Islandijos esančiose Farerų salose, ir Arkties vandenyne esančiame Svalbardo salyne, tad jeigu jau keliauti, tai tik ten.

Liaudiški metodai – pavojingi

Saulės užtemimus žmonės stebi naudodami įvairiausias priemones: aprūkytus stiklus, apšviestas fotojuosteles ar tiesiog saulės akinius.

G.Tautvaišienė pabrėžė, jog žiūrėti į saulę pasitelkus tokias priemones nepatartina. Geriausia naudoti specialiai saulei stebėti skirtą plėvelę, kurią galima įsigyti astronomijos parduotuvėse, arba suvirintojų akinius – jie yra gana tamsūs ir sulaiko ultravioletinius (UV) spindulius.

Jų galima rasti statybinių medžiagų parduotuvėse.

Patartina naudoti akinius, skirtus dirbti ne su dujine, o su elektrine suvirinimo įranga.

„Specialios saulės stebėjimo plėvelės jau išpirktos, bet suvirinimo akiniai puikiai tinka. Iš bėdos galima naudoti ir saulės akinius, bet svarbu, kad jie turėtų UV filtrus. Pigūs akiniai jų neturi.

Tas pat ir dėl fotojuostelių – jos visiškai nesulaiko UV spindulių, o akies lęšiukas, kadangi žiūrime pro tamsų daiktą, yra atsivėręs. Tai dar blogiau, nei žiūrėti į saulę plika akimi“, – įspėjo teleskopais prekiaujančios įmonės IDD direktorius Dalius Aleksandravičius.

Astronomijos ekspertai primena, kad į saulę galima žiūrėti pro tuos teleskopus ar žiūronus, kurie turi specialius filtrus.

Rinksis astronomijos mėgėjai

Specialiu teleskopu penktadienio užtemimą numatoma stebėti Molėtų astronomijos observatorijoje, o didmiesčių gyventojus įspūdingų vaizdų kviečia pažiūrėti astronomų mėgėjų klubas „Albireo“.

Sostinėje stebėjimai vyks Katedros aikštėje, šalia varpinės bokšto, ir prie Baltojo tilto.

Kaune astronomijos mėgėjai rinksis Rotušės aikštėje, Klaipėdoje – Kruizinių laivų terminale, o Kėdainiuose – Didžiosios Rinkos aikštėje.

„Teleskopų bus įvairių – ir didesnių, ir mažesnių. Kiekvienoje vietoje bent po kelis. Visi galės prieiti ir pažiūrėti, žinoma, nemokamai – tam ir rengiame šiuos stebėjimus, kad kuo daugiau žmonių galėtų išvysti tą reginį.

Taip pat bus pasakojama, kas yra Saulės užtemimai, kodėl jie vyksta, kokią įtaką turi, tiksliau, kad tai neturi įtakos žmogaus organizmui. Tai tiesiog yra astronomijos įvykis“, – pasakojo D.Aleksandravičius.

Penktadienio įvykis taip pat bus transliuojamas interneto svetainėse Slooh.com ir Virtualtelescope.eu.

Tai bus didžiausias Lietuvoje matomas Saulės užtemimas per pastaruosius 16 metų. Artimiausias, bet gerokai mažesnis, užtemimas vyks 2021 metais.

Pastarąjį kartą visiškas Saulės užtemimas mūsų šalyje buvo matomas 1954-aisiais, o kito tokio neregėsime dar mažiausiai 85 metus.

Užfiksavote įspūdingą saulės užtemimo nuotrauką? Siųskite mums el. paštu news@lrytas.lt.

Sekite IT ir mokslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.