Misija baigta – balandžio 30 d. „Messenger“ rėšis į Merkurijų

Raketa „Delta II“ NASA palydovą „Messenger“ į kosmosą pakėlė 2004 m. Nuo to laiko jis buvo pagrindiniu informacijos apie „pirmąjį luitą nuo Saulės“ šaltiniu, pateikusiu mokslininkams unikalios informacijos ir sugebėjusiu aptikti Merkurijaus paviršiuje ledo. Deja, net palydovas su unikaliu keraminiu korpusu nėra amžinas. Balandžio 24 d. palydovas atliks paskutinį orbitos koregavimo manevrą ir nuo tos akimirkos liks nevaldomu.

„Messenger“ misija baigta. Jo liekanos amžinai liks Merkurijaus paviršiuje.
„Messenger“ misija baigta. Jo liekanos amžinai liks Merkurijaus paviršiuje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 20, 2015, 12:43 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 9:22 AM

Po šešerių su puse metų skrydžio aplink Merkurijaus planetą palydovas „Messenger“ (pinas pavadinimas: „MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging spacecraft“) išeikvojo visas turėtas kuro atsargas.

Per tą laiką „Messenger“ į Žemę atsiuntė įrodymus, kad Merkurijaus ašigaliuose ir krateriuose yra ledo ir organinės medžiagos. Be to, palydovo apsaugai nuo milžiniškų aplinkos temperatūros svyravimų ir Saulės radiacijos mokslininkai sukūrė specialią keraminę medžiagą, kuri irgi buvo testuojama skrydžio metu ir surinkti duomenys pagelbės saugoti įrangą ateity.

Palydovas jau kurį laiką orbitoje laikosi tik valdančios jį komandos pastangomis, tačiau balandžio 24 d. jis išnaudos paskutines kuro atsargas ir pradės kristi ant Merkurijaus paviršiaus į kurį rėšis skriedamas 14000 km/h greičiu.

Liūdniausia, kad paskutinių palydovo gyvavimo akimirkų ir paties smūgio Žemėje pamatyti bus neįmanoma – jis rėšis į nuo Žemės nusisukusią planetos pusę.

Tačiau tyliai pasakyti „ačiū už darbą“ galime juk ir nematydami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.