Rusijos erdvėlaivis su pergalės vėliava nevaldomai krinta į Žemę

Rusijos nepilotuojama kosminė kapsulė „Progress M-27M“, turėjusi nugabenti atsargų į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), skrieja žemėjančia orbita ir veikiausiai yra nevaldoma, nurodė vienas pareigūnas.

Kosminė kapsulė į TKS gabeno rusų vėliavą, skirtą paminėti Pergalės dieną.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kosminė kapsulė į TKS gabeno rusų vėliavą, skirtą paminėti Pergalės dieną.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 29, 2015, 3:09 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 11:53 AM

„Ji pradėjo leistis. Kito kelio jai nėra“, – sakė naujienų agentūrai AFP savo vardo nepanoręs viešinti pareigūnas, informuotas apie padėtį.

„Aišku, kad prasidėjo visiškai nekontroliuojamos reakcijos“, – pridūrė jis.

Amerikietis astronautas Scottas Kelly ir rusas kosmonautas Michailas Kornienko agentūrai „Associated Press“ nurodė, kad skrydžių valdymo centras nebebando susisiekti su krovinine kapsule. Anot S.Kelly, ji „pasitrauks iš orbitos ir grįš į atmosferą greitu metu“.  

Kapsulė į TKS gabeno 2,5 tonos krovinių: kuro, deguonies, maisto atsargų, techninės ir mokslinių tyrimų įrangos, o taip pat vėliavą, kuri turėjo būti skirta stotyje dirbantiems rusams paminėti Pergalės dieną. 

Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ buvo priversta atšaukti planus prijungti kapsulę prie TKS, kuri šiuo metu skrieja maždaug 413 km aukštyje virš Žemės.

Specialistai daug sykių bandė užmegzti ryšį su kosmine kapsule, tačiau to padaryti nepavyko. Kapsulės judėjimas nuolat sekamas. Tai daryti galite ir jūs – pavyzdžiui, šiame puslapyje

„Paskutinis bandymas suvaldyti situaciją baigėsi nesėkme“, – nurodė „Roskosmos“ naujienų agentūrai „Interfax“. Kadangi nepavyko užmegzti ryšio su Progress M-27M“ ir naudoti jos variklių, kad kapsulė išlaikytų reikiamą aukštį, dabar ji nevaldoma krenta Žemės link.

Išankstiniais skaičiavimais, jei niekas nepasikeis, Žemės atmosferą ji turėtų pasiekti gegužės 7–11 dienomis.

Tikimybė, kad kapsulė rėšis į planetos paviršių, nedidelė – dėl trinties krisdama ji turėtų sudegti. Tačiau artėjant incidentui kosmoso agentūros specialistai tikisi nustatyti tikslesnę nesudegusių kapsulės komponentų nukritimo vietą ir, jei reikės, iš anksto įspėti apie tai žmones.

Antradienį Rusijos pareigūnai nurodė, kad nepilotuojamoje krovininėje kosminėje kapsulėje buvo užfiksuotas techninis gedimas po anksčiau tą dieną įvykusio sėkmingo starto. “Laivas pasiekė orbitą, bet gaunami ne visi telemetrijos duomenys“, – sakė skrydžių valdymo centro pareigūnas.

Dėl šio incidento buvo nuspręsta, jog kapsulė, turėjusi pasiekti TKS per šešias valandas, skries orbitoje dvi paras. 

Raketa „Sojuz“ anksčiau antradienį sėkmingai startavo iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane, nešdama krovinių kapsulę „Progress M-27M“.

„Progress“ netektis taptų nauju apmaudžiu incidentu Rusijos kosminėje programoje, kurią pastaruoju metu temdė virtinė nesėkmių. 

JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) nurodė, kad kapsulės skraidinama įranga kritiškai svarbi orbitinės stoties JAV sektoriui, bet įgulos nariai turi pakankamai atsargų, kurių užtektų dar keliems mėnesiams. 

Kitą atsargų siuntą į TKS turėtų nugabenti JAV bendrovės “SpaceX“ krovinių kapsulė „Dragon“, startuosianti birželio 19 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.